Продажбите на нови автомобили на най-големите пазари в света започват

...
Продажбите на нови автомобили на най-големите пазари в света започват
Коментари Харесай

Световният автомобилен пазар e на път да се сгромоляса

Продажбите на нови коли на най-големите пазари в света стартират да се забавят за първи път след финансовата рецесия през 2008-2009 година заради насищането им и опасенията за международна комерсиална война, оповестява The Wall Street Journal, представен от Automedia.

Според прогнозата на LMC Automotive продажбите на коли в света през 2018 година ще се усилят с 1,8%, до момента в който средногодишните темпове на напредък през последните 7 години надхвърляше 5%. Общият размер на продадените тази година коли се чака да бъде 97 млн.

В Китай, най-големият авто пазар в света, се чака едвам 1,2% растеж, сле 2.1% през 2017 година и 13% година по-рано. През юли продажбите в страната са намалели с 5,9% на годишна база до 1,59 милиона автомобила. Важен негативен фактор за Китай беше въвеждането на реципрочни мита върху вноса на коли, създадени в Съединени американски щати - митническата ставка в този момент е 40%. Това принути такива автомобилни прозводители като Tesla, BMW и Daimler да покачат цените, което удари по търсенето на продукцията им.

В Съединени американски щати, вторият по величина авто пазар, продажбите на коли през 2018 година могат да паднат за втора поредна година, откакто доближиха рекордните 17,5 милиона през 2016 година Американските управляващи също обмислят опцията за налагане на мита върху вноса на коли от други страни, основно от Европейски Съюз. Този мотив президентът Доналд Тръмп употребява при договарянията с европейските политици, като добре знае значимостта на автомобилната промишленост за стопанската система на Европейски Съюз и смисъла на американския пазар за европейските производители на коли.

В самата Европа търсенето на коли продължава да пораства и съвсем доближи върха преди рецесията. През първата половина на годината продажбите на нови коли в Европейски Съюз се усилиха с 2,9%, само че темпът на напредък се забави от 4,7% през същия интервал на предходната година. Отрицателните фактори за европейския авто пазар са опцията за възбрана на дизеловите коли в някои страни и опасенията във връзка излизането на Англия от общността.

Като цяло специалистите настояват, че забавянето в растежа на продажбите на коли в света се случва в доста неуместно време за производителите, които би трябвало да усилят вложенията в нови разработки, най-важните от които са електродвигателите и самостоятелните технологие. Експертите считат, че в търсене на нови мотори на напредък, автомобилните компании ще бъдат по-активни в популяризирането на своите артикули на разрастващите се пазари, в това число в Африка, в Индия и в страните от Източна Европа.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР