Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през октомври по-силно от

...
Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през октомври по-силно от
Коментари Харесай

Ръст на продажбите на дребно, но и на импортните цени в САЩ през октомври



Продажбите на дребно в Съединени американски щати набъбнаха през октомври по-силно от предстоящото, защото американците евентуално започнаха предпразничните си покупки по-рано, с цел да избегнат риска от празни лавици с приближаване на празниците на фона на дефицита на някои артикули заради продължаващата пандемия.

В същото време обаче американските импортни цени също набъбнаха мощно през октомври, защото разноските за петролни артикули и храни се усилиха, което е знак, че инфлацията може да остане висока за по-дълго време.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през октомври набъбнаха с 1,7% по отношение на септември, когато се покачиха с 0,8% (възходяща проверка от предходна оценка за напредък с 0,7%), до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за тяхно покачване с 1,4 на 100. Това съставлява напредък на търговията на дребно за трети следващ месец и е в поддръжка за икономическата агресия при започване на четвъртото тримесечие.

Изключвайки колите и частите за тях, продажбите на дребно се покачиха през октомври с 1,7% след напредък с 0,7% през септември, до момента в който изключвайки колите и продажбите на бензин, те набъбнаха с 1,4% след нарастване с 0,5% месец по-рано.

В същото време продажбите на дребно, без тези за коли, бензин, строителни материали и хранителни услуги, се покачиха през октомври с 1,6% след нарастване с 0,5% през септември. Именно този индикатор, прочут като " следена група " при продажбите на дребно, се употребява при калкулиране на данните за Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати, като по-силните данни за октомври допускат ускорение на икономическото възобновяване от Covid рецесията при започване на последното за годината тримесечие след забавянето на растежа през предходните три месеца.

Днешните мощни данни демонстрират, че потребителите към момента харчат солидно макар продължаващите опасения към коронавирусната пандемия и растящата инфлация, която през октомври скочи с 0,9 на 100 по отношение на септември и набъбна на годишна база до 31-годишен връх от 6,2 на 100.

Междувременно импортните цени в Съединени американски щати набъбнаха през октомври с 1,2% по отношение на септември, когато се покачиха с 0,4%, демонстрират данни на Департамента по труда. Спрямо година по-рано цените на импорт скочиха през октомври с 10,7% след покачване с 9,3% през септември.

Цените на вносните горива скочиха предишния месец с 8,6% след нарастване с 3,9% през септември, като цените на петрола се покачиха с 8,1%, до момента в който цената на вносните храни с едвам 0,8 на 100.

Изключвайки горивата и храните, цените на вноса се покачиха с 0,3% на месечна база и с 5,0% на годишна база.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР