Прочутият фестивал на съвременното изкуство „Документа“, който се провежда в

...
Прочутият фестивал на съвременното изкуство „Документа“, който се провежда в
Коментари Харесай

Обвиниха фестивала за съвременно изкуство „Документа“ в антисемитизъм

Прочутият фестивал на актуалното изкуство „ Документа “, който се организира в град Касел, бе упрекнат в антисемитизъм и ще покрие някои от изложените творби с плат след митинги на еврейските общности в Германия.

Става дума за картини на художествения колектив от Индонезия „ Таринг Пади “. На тях са изобразени евреи със свастики и свине с шестолъчната Давидова звезда.

Според художниците картините били рецензия към актуалния капитализъм и проблемите на индонезийското общество, и не били ориентирани към избрани етноси. Въпреки това индонезийците са се съгласили да покрият с плат тези елементи от творбите си.

„ Нашите работи не съдържат тематики, чиято цел е да демонстрират избрани етноси в отрицателна светлина “, настояват те.

Въпреки това детайлите в картините им са очевидно антисемитски, считат експерти. На тях са изобразени евреи с вампирски зъби и знака на SS на шапките. На нарисувано прасе с Давидовата звезда написа „ Мосад “. Така че антисемитизмът е безусловно категоричен, признаха и от „ Документа “. Да се показват евреите като свине е средновековна процедура.

Освен това фестивалът тази година е забранил присъединяване на художници от Израел. Други страни не са наранени. Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер подлага на критика остро това решение.

Проблематично е и че художниците от индонезийския колектив намерено признават принадлежността си към придвижването BDS (Boycott, Divest and Sanctions) – интернационална акция, която упорства за заличаването на Израел и възвеличава терора против израелски жители.

„ Скандалът не е толкоз даже в това, че тази картина е изложена на фестивала. Скандалът е, че ние авансово предупредихме, че присъединяване на хора от BDS ще докара до това, само че никой не пожела да ни чуе “, съобщи Елио Адлер от неправителствената организация „ Инициатива Ценности “.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР