Проблемите в Студентския град са ясни и видими, и то

...
Проблемите в Студентския град са ясни и видими, и то
Коментари Харесай

Различната собственост в Студентския град затруднява решенията на проблемите



Проблемите в Студентския град са ясни и забележими, и то не неотдавна. Те са свързани с неприятното положение на осветлението и улиците, неналичието тук-там за паркиране , множеството общежития нямат кухня, означи пред Радио София от сдружението „ Студенти в деяние “, което сътвори споделено пространство за учене StudyHub .

Намеренията за региона са били напълно други, когато е почнало построяването му. Статутът е необикновен, тъй като има и държавни университети, и частни парцели и здания.

Приходите на общежитията постоянно са били незадоволително за обособяването и поддържането на читални, сподели Антонио Стоичков , ръководител на студентския съвет към СУ „ Св. Кл. Охридски “. При направена анкета измежду към 1000 настанени, студентите са показали като по-съществен проблем неналичието на пералня и кухня . Може да отнеме време, само че желанията са за закупуване на съоръжение и мебели за перално помещение, за което ще се употребяват бюджетите на студентския съвет както и на домовите – при съответните общежития. Наемите са относително ниски и не разрешават добра поддръжка на наличната база, добави Стоичков.
Наемите трябваше да се усилят с 30-40 % , само че не го направихме, поради пандемията. “



„ От 15 милиона доходи от налози за инфраструктура в регион „ Студентски “ – улици и тротоари, от Столичната община се връщат едвам 230 хиляди лв. . Други 300 хиляди са за съответни обекти. Това е извънредно незадоволително. Всеки ден в администрацията или по имейл получаваме десетки сигнали “, призна Искрен Арабаджиев , зам.-кмет на регион „ Студентски “.

По неговите думи към 60-70% от площта в региона е държавна благосъстоятелност , 10-20 – частна и 10-20% – общинска. Държавата е дала здания на университетите, само че поддръжката е тяхна грижа. Реално алеите, на които липсва осветяване, са дадени на вузовете. Осем години Студентският град беше без кадастрална карта , само че от няколко месеца това е оправено и към този момент е ясна собствеността на терените.

Вече има план за първия кампус, само че се чака финансиране . Това ще е затворен комплекс с поддържани зони и алеи, добави Арабаджиев.

Липсата на общински терени пък попречва обособяването на паркинг.

Освен за Студентския град администрацията следи и другите квартали в региона – „ Малинова котловина “, „ Дървеница “, „ Мусагеница “, „ Витоша ВЕЦ-Симеоново “.

Разговорите в мобилното студио на Радио София организира Божидар Янев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР