Проблемите с растящите цени доминират в масовото съзнание у нас.

...
Проблемите с растящите цени доминират в масовото съзнание у нас.
Коментари Харесай

35% от българите се опасяват от завой към Русия

Проблемите с растящите цени преобладават в всеобщото схващане у нас. Страховете от войната и проблемите, свързани с геополитическата ориентировка на България, също са високи, само че не изпъкват. Такива се главните заключения от на „ Галъп интернешънъл болкан “, отдадено на опасенията на българите за идната зима.

Близо 90% от интервюираните намират за действителна заплахата нарастването на цените у нас да стане прекалено. Тук обществото е на процедура единомислещо. Рискът от евентуален дефицит на природен газ наподобява действителен за близо 80% от българите. Почти същият дял от интервюираните се притесняват от трайна политическа неустойчивост в страната.

Близо 70% считат даже, че е допустимо да се стигне до дефицит на електричество. Явно до българите не доближава в оптималната степен събитието, че страната ни е в действителност експортьор на електрическа енергия, разясняват от „ Галъп “.

Над 70 на 100 се приготвят за нова мигрантска вълна. Този въпрос обаче, считат социолозите, сякаш към този момент е част от политическия дневен ред в последните години и не стои с такава заостреност, както проблемите с виталния стандарт.

Над половината българи (56%) чакат войната в Украйна да се задълбочи. Макар че болшинството от хората да гледат на спора като действителна заплаха, въпросите на всекидневието явно остават предпочитани у нас. Според социолозите българското общество не осъзнава в задоволителна степен и заплахата страната ни на процедура да ревизира позициите си по отношение на Запада (ЕС и НАТО) – единствено 35% от интервюираните считат, че това е допустимо да се случи. Малко повече (37%) не имат вяра, че има подобен риск. Цели 28 на 100 не знаят какво да отговорят на сходен въпрос.

Уплахата от ковид значително е отминала – 38 на 100 го считат за опасност, също толкоз обаче са склонни да мислят противоположното. Българското общество, както наподобява, избира да завърши с този въпрос, считат от „ Галъп “.

Най-разтревожени по материалните въпроси са хората в по-напреднала възраст и тези с по-ниски приходи. Възрастта остава главен фактор и във връзка с страховете от ковид.

Избирателите на всички политически сили са единомислещи в упованията си за политическа неустойчивост. Най-много държат на тази тематика последователите на по-старите обединения, за които очевидно това е част от дневния ред на предизборната акция.

 

Изследването е предоставено, извършено и финансирано от „ Галъп интернешънъл болкан “. Проведено е „ лице в лице “ с таблети сред 31 август и 8 септември 2022 година измежду 1000 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната оптималната неточност е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на към 54 хиляди души.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР