Проблемите с прекъсванията на електрозахранването и качеството на доставяната електроенергия

...
Проблемите с прекъсванията на електрозахранването и качеството на доставяната електроенергия
Коментари Харесай

Ремонтни дейности на ЕСО затрудняват нормалното електрозахранване в област Търговище

Проблемите с спиранията на електрозахранването и качеството на доставяната електрическа енергия бяха дискутирани на среща сред представители на локалната власт в област Търговище и управлението на Електроразпределение Север. Представителите на мрежовото сдружение на ЕНЕРГО-ПРО осведомиха кметовете, че естествената скица на електрозахранване на територията на област Търговище е нарушена в резултат на действия, осъществявани по електропреносната мрежа, оперирана от Електроенергиен систематичен оператор (ЕСО). Това постанова различно зареждане на електропроводите по спешни схеми, които обаче са предопределени за потребление единствено по неотложност, защото натоварват електроенергийната система.

Извънредното натоварване на електропроводите през последните месеци усили доста неплановите изключвания в десетки обитаеми места в региона и докара до растеж на потребителските тъжби. Това затруднява и работата на екипите на ЕРП Север по локализиране на възможни повреди по оборудванията заради удълженото трасе на електропроводите в резултат на приложените спешни схеми. С казуса е осведомена и Комисията за енергийно и водно контролиране, която чака съответни решения по проблема от ЕСО.

Друг проблем, който беше показан по време на срещата е, че по време на плановите поправки на подстанциите на ЕСО се трансформира методът на заземяване на звездния център на електроразпределителната мрежа приблизително напрежение. Това се реализира с интензивно противодействие, като смяната не е съгласувана с ЕРП Север. Промяната на метода на заземяване на звездния център води до доста увеличение на краткотрайните автоматизирани повторни включвания и утежняване на качеството на доставяната електрическа енергия. За казуса ЕСО са сигнализирани неведнъж, само че не са подхванати никакви дейности.

„ Ръководството на ЕРП Север потърси подпомагане от КЕВР, с цел да бъде открито компромисно решение, което да балансира употребата и модернизацията на електропреносната мрежа със спецификите на работа на електроразпределителната мрежа и безпроблемното доставяне на присъединените към нея клиенти “, разяснява Атанас Колев, ръководител на УС на ЕРП Север.

Проблемите в резултат на поправки на уреди на ЕСО са от предходната година и затрудняват работата на електроразпределителното сдружение в цяла Североизточна България. От началото на 2022 година има над 600 планувани мероприятия за подсигуряване на сектори във връзка със поръчки на ЕСО. В по-голямата си част тези поръчки са за изключвания на подстанции или заключения, което води до планови разстройства на електроснабдяването на клиенти на ЕНЕРГО-ПРО.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР