Проблемите на културните аспекти на архитектурата трябва да бъдат обхванати

...
Проблемите на културните аспекти на архитектурата трябва да бъдат обхванати
Коментари Харесай

Арх. Тодор Булев: Културните аспекти на архитектурата да се обхванат в специален закон



Проблемите на културните аспекти на архитектурата би трябвало да бъдат обхванати в специфичен закон за архитектурата. В този специфичен закон архитектурата ще се преглежда като културна полезност.

Защо е нужен закон за архитектурата?

Темата разяснява в “Законът и Темида “ арх. Тодор Булев , ръководител на САБ.

“Архитектурата е една доста комплицирана и доста странна материя. Като темперамент и активност е ориентирана на първо място към основаване на избрани естествени, обществени и човешки качества в постройките, които вършим и селищата, в които живеем.

Може да се каже, че тя сплотява философия, техника, изкуство, механически умения и знания за индивида най-много.

Именно тази трудност на архитектурата прави по този начин, че тя мъчно да може да се осмисли, да се овладее и разбере като едно характерно събитие. Тази специфика води до това, че нейната социална регулация е разпиляна в голям брой актове и в разнообразни закони, всеки от които третира някакви детайли от нея, само че нито един не я третира като една сложна същина . "

Права и отговорности на архитекта – има ли изясненост

" Една от тематиките тук е публичният статут на архитекта . Смисълът на понятието проектант като един лидер в целия оркестър от хора, участващи в проектирането и строителството, сега е много на назад във времето.

Ако в този момент се обърнем към метода, по който се утвърждават плановете, знаем, че там работи правилото на законосъобразността. Това, което е разказано в Закона за устройство на територията, това е значимото в тази ситуация и по него се гледат плановете. Понятията като обществена и естетическа полезност не спадат към тази законова рамка. Този Закон контролира по-скоро имуществените връзки и правата по връзки на потреблението на пространството. "

Повече за потребността от специфичен Закон за архитектурата можете да чуете от арх. Тодор Булев в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР