Проблемът със здравното осигуряване на хората в неплатен отпуск, който

...
Проблемът със здравното осигуряване на хората в неплатен отпуск, който
Коментари Харесай

Проблемът със здравните вноски засяга и ваксинацията

Проблемът със здравното обезпечаване на хората в неплатен отпуск, който държавното управление отхвърля да реши, визира и имунизацията против COVID-19. Хората с прекратени здравноосигурителни права не могат да се имунизират при персоналния доктор, а би трябвало да търсят помощ в РЗИ, удостовери тази заран пред Българска национална телевизия доктор Николай Брънзалов, зам.-шеф на Българския лекарски съюз. В рецесията тези хора се усилиха с над 30%, както " Сега " писа - в края на предходната година те към този момент наближават 700 000 души, без да се броят тези, които се върнаха от чужбина. Много хора без вноски не подозират, че са останали без права, тъй като са работещи и имат трудови контракти, само че са в неплатен отпуск поради локдауна.

ГЕРБ скандално отхвърля да реши проблема със здравните вноски за неплатения отпуск, потвърждавайки че обезпечаването през този интервал е обвързване на жителите. Според закона за здравното обезпечаване обаче това е по този начин единствено в случаите, когато човек е по лично предпочитание в неплатен отпуск - нещо, което явно не дава отговор на актуалната обстановка. Няма по какъв начин вноската да бъде и за сметка на работодателя, защото престоят на компанията не е и по негова виновност. Според ръководителя на парламентарната обществена комисия Хасан Адемов вноските за насилствения престой следва да са обвързване на страната. Правителството обаче отхвърля да поеме този разход.

Миналата седмица, до момента в който гласоподаваха други промени в закона за изключителното състояние, ръководещите отхвърлиха въпроса, като съвсем непосредствено посъветваха жителите да не заплащат вноски до 3 месеца - мотив за това е правилото, че здравноосигурителните права се губят при липса на вноски за над 3 месеца в границите на 3 години. Впоследствие в профила на общественото министерство във " Facebook " се появи различен противоречив съвет - хората да си платят вноските от отпуснатата от държавното управление помощ.

Разходът е нищожен за хазната - до този миг обезщетения са получили 43 000 души, а осигуровката е 26 лева месечно. ГЕРБ обаче продължава да пояснява превратно закона, хвърляйки отговорността за спрените компании на тези, които имат най-малка виновност - техните чиновници. Сега тези хора ще имат компликации и с достъпа до ваксина.

Ние действаме със здравноосигурените лица, защото с цел да отчетем имунизацията, пациентите би трябвало да са обезпечени ", изясни очевидното Брънзалов. Същите са изискванията и при слагане на ваксина в болнично заведение, което също разчита на пари от НЗОК. Така за тези хора остава единствената опция да се извърнат към РЗИ, уточни зам.-шефът на лекарския съюз.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР