Проблемът с цените на хранителните стоки буди възмущението на гражданите

...
Проблемът с цените на хранителните стоки буди възмущението на гражданите
Коментари Харесай

Защо поскъпването на храните у нас е двойно на това в ЕС и ще има ли спад на цените?

Проблемът с цените на питателните артикули буди възмущението на жителите в последните месеци. Поскъпването на храните в България е двойно по-голямо спрямо други страни от Европейски Съюз като Италия и Франция, сочат данни на европейската статистическа работа Евростат. Цените на храните в България са нарастнали с 27% през 2022 година, във Франция с 13,1%, а в Италия с 13,3%. Средно за страните от Европейски Съюз покачването на цените на храните е с 18,2% за година и също е доста по-малко в сравнение с у нас.
Прочетете още
„ Никой от нас не може да разбере какво тъкмо се случи с цените. Не е казусът в производителите. Например млекопроизводителите продават млякото приблизително сред 0,80 и 1 лев за литър, а прясното мляко в магазина коства към 4 лв.. Тук е мястото на контролните институции да схванат за какво крайната цена на този артикул е толкоз повишена. Ако фактически опаковката и превозът на продукта е 4 лв. – това е добре, само че тази цена не дава отговор на истината. Самата цена на млякото е доста ниска – доста фермери ще банкрутират. По наши калкулации себестойността на млякото е към 1,30 лева за литър. С една крава се получават 7 тона мляко на година, само че при пазарна цена от 90 стотинки, загубите са към 600 лева на година на едно животно. Това ще докара до спад в продукцията. Тогава ще се чудим за какво няма мляко, за какво няма яйца, за какво няма месо, тъй като такова е ситуацията и в другите браншове. Ще станем подвластни от импорт от непознати страни, защото не можем да се оправим със личното си произвеждане и отново ще се чудим за какво цените са толкоз високи. Към момента сме добре – магазините са цялостни със стока, няма гладни хора, дали всичко с документите всичко е изрядно е обособен въпрос, само че стока има ”, изясни пред TrafficNews изпълнителният шеф на Националния съюз на говедовъдите Михаил Михайлов.

Той показа, че вижда понижаване на грамажите на някои артикули, макар повишението на цените им.

„ Миналия ден си купих кофичка кисело мляко за 2,20 лева, само че ми направи усещане, че на кутийката пишеше с дребни числа 380 грама – хем се подвига цената, хем количеството е понижено. Тези, които би трябвало да управляват цените са изпуснали влака. Много от страните реагираха по-бързо от нас, имам предвид Гърция, които вкараха кошница с 53 продукта и постановиха ограничавания, Франция може да бъде посочена за образец в това отношение, Румъния също взе ограничения, само че всички тези страни действаха в точния момент. Тук занапред стартират да се пробват да наложат надзор. Всички страни в Европейски Съюз съумяха да се оправят с този проблем, на нас ни се споделя: „ от Европейския съюз ни спъват ”. Щом цяла Европа съумя да се оправи, значи има принадлежности, които да бъдат приложени. Единственият вид за закупуване на стока на естествена цена сега са промоциите в огромните вериги ”, добави той.

Производители на яйца от Пловдив пък обявиха, че чакат първо да се възстановяват цените на киселото и прясното мляко, по-късно на сиренето, защото при него е нужно софтуерно време, с цел да озрее, надлежно може млякото за него да е закупено на по-висока цена. Те не виждат сходна вероятност пред цените на яйцата. Те обясниха, че рекордните цени са поради това, че през миналата година е имало съществено повишаване на фуражите. По думите им междинната цена на яйце при производител излиза към 32 ст., само че в комерсиалните вериги ги купуваме много по-скъпо. Най-търсените яйца от производители са клас А - размери М и L. В комерсиалните вериги са по-скъпи поради транспортните разноски, само че съгласно тях тези цени не са оправдани. Прави усещане, че от цената на едро до цената на дребно разликата е много огромна. Другият проблем, който те показаха е, че страната ни продължава да внася този артикул от Полша и това доста въздейства върху крайната му стойност. Има и доста заболявания по птиците, които при кравите, овцете и така нататък ги няма, което доста затруднява производството. Производителите показаха и, че за другите артикули има заместители – за вегетарианците се създават други възможности на месото, белият самун може да се размени с подобен от семена, продава се изсъхнало мляко на пазара, олиото може да се размени с редица други мазнини, само че за яйцата няма сурогат.

„ През последните няколко дни държавното управление и контролните органи се активизираха да наложат ограничения за превъзмогване на обстановката, според мен е, че цените няма да паднат кой знае какъв брой доста, само че най-малко ще добият естествен размер. Това е пазарна стопанска система, всяка стока си има себестойност и би трябвало да се съобразим с това, само че има краткотрайни ограничения, които могат да оказват помощ. Има хора, които трябваше да работят, когато му беше времето, само че те не го направиха. Сега берем плодовете от техния „ труд ”, заключи Михайлов.

Най-шокиращото е, че олиото и маслото у нас са сензитивно по-скъпи като последна цена даже спрямо най-скъпата и надлежно – най-богата страна в Европейски Съюз – Люксембург. Това се случва в страна, която с изключение на, че е най-бедната в Европа е и на трето място по експорт на слънчогледово олио.

Плодовете и зеленчуците у нас също не са изключително евтини – 71.4% от цените на същите артикули в Европейски Съюз.

Месото е относително налично - продава се на равнища 63.6% от междинната цена в Европейски Съюз, а хлябът и хлебните артикули – на 66.7%.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР