Пробивът в системата на НАП може би е от месеци

...
Пробивът в системата на НАП може би е от месеци
Коментари Харесай

Пробивът в НАП бил от месеци

Пробивът в системата на Национална агенция за приходите може би е от месеци насам. Става въпрос за офанзива в база данни на избрана услуга, предоставяна от организацията, която е дейна още от 2012 година. Досега обаче никой не е открил, че базата е уязвима. Към този миг достъпът до тази услуга е краткотрайно стеснен, стана ясно след съвещанието на Съвета по сигурност към Министерски съвет.
Около 3% от общата баца данни на Национална агенция за приходите са наранени от хакерската офанзива, разгласи финансовият министър Владислав Горанов. Тепърва ще се обяснява точният брой на лицата, чиито данни са били изтеглени. По думите му източената информация не съставлява класифицирана информация. Тя била основана " от самите лица под формата на заявления ". Пробивът е изработен през услуга за възобновяване на Данък добавена стойност, която се е употребила от български жители, извършващи покупко-продажби в чужбина.
Горанов приказва пред публицисти след съвещанието на Съвета по сигурността. От думите му стана ясно, че българското държавно управление поискало информацията да бъде свалена, само че отговор от хакерите не е получен.
И Национална агенция за приходите, и Министерство на вътрешните работи са научили за офанзивата по имейл, по същото време, по което и медиите.
Горанов уточни, че не желае да търси връзка сред актуализацията на бюджета и придобиването на нови качества за армията и деня, в който стана тази хакерска офанзива.
Тъжният извод е, че държавните системи, колкото и да бъдат съвършени, постоянно ще бъдат уязвими. Ние сме в една обстановка, в която киберсигурността ще бъде все по-голямо предизвикателство, добави още Горанов.
На въпрос дали ще има санкции и оставки в Национална агенция за приходите, министърът отговори: „ Нека почнем оттова, че положителни ИТ експерти в обществения бранш доста мъчно се намират при откритите равнища на възнаграждение. ИТ експертите в частния бранш получават в пъти повече от чиновниците в обществената администрация. Това един огромен проблем. Трябва да изградим спомагателен потенциал и да вложим спомагателен запас ".
Ще бъде търсена отговорност, в случай че се откри небрежност или недобросъвестно осъществяване от страна на чиновниците на Национална агенция за приходите, съобщи министърът на финансите.
Вътрешният министър Младен Маринов продължи да натъртва на обстоятелството, че от съветски домейн(Яндекс) е изпратено известие до българските медии. Впоследствие линковете водят до сървър, на който е качена информация. Министерство на вътрешните работи не е открило нищо повече от това, което бе известно и през вчерашния ден - от кое място идва имейлът и до кого е изпратен.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР