Пробите на водата във Варненското езеро показват повишено съдържание на

...
Пробите на водата във Варненското езеро показват повишено съдържание на
Коментари Харесай

Рибата във Варненското езеро измряла заради повишено съдържание на амониев азот

Пробите на водата във Варненското езеро демонстрират нараснало наличие на амониев азот на 19 и 20 май.
В отчета на Басейновата дирекция " Черноморски регион " написа, че високото наличие на това вещество оказва токсично влияние и в композиция с кислородния недостиг се е стигнало до всеобщото измиране на рибите, съобщи БНР.
Посочва се,​ че анализите не могат да се обвържат еднопосочно с локалното въздействие на разваления водопровод за отпадни води.
Десислава Консулова, шеф на Басейновата дирекция " Черноморски регион ", съобщи:
" Като догадка съществува замърсяването да е провокирано от местен източник на замърсяване, само че способени по точковите източници на замърсяване са Регионална инспекция за опазване на околната среда. Те ще дадат най-пълна информация. Резултатите за биологичната нужда от О2 излязоха в нормите. Най-влошено положение на водата е установено в региона на измрялата риба във връзка с азот амониев.
До Варненско езеро - Терем КРЗ и 500 метра източно от Терем. Там е установено отклоняване от нормите по Наредба №4.
А в сектора на спешния изпускател, откъдето се изливат тези отпадни води, индикаторите на водата са единствено азот амониев.
Всичко друго е в границите на нормите. Мониторингът е ежемесечен. Към сегашния миг няма отклонения от фоновите стойности. Абсолютно всички резултати, които се получават в Басейнова дирекция, са от акредитирана лаборатория, Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителна организация по околна среда ".
Вижте още:
Портних: Покрай повредата в езерото цъфна и политически планктон(ВИДЕО)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР