България се изкачва с 12 позиции до 59-о място в

...
България се изкачва с 12 позиции до 59-о място в
Коментари Харесай

България се изкачи до 59-о място в класацията за свобода на медиите на „Репортери без граници”

България се изкачва с 12 позиции до 59-о място в годишната ранглиста за свободата на медиите на „ Репортери без граници ” (RSF) за 2024 година, в петък във връзка 3 май - международния ден на свободата на печата.

Страната ни доста усъвършенства позицията в световния рейтинг, който включва 180 страни. Тя обаче остава на последните места в границите на Европейски Съюз, изкачвайки се с една позиция до 23-о място, като след нея се подреждат само Унгария, Кипър, Малта и Гърция.

Международната организация изяснява подобрението на медийната среда у нас най-много с обстоятелството, че през 2023 година страната е била под ръководството на държавното управление на Николай Денков, което съгласно оценката ѝ е демонстрирало предпочитание да реализира промени в региона на свободата на пресата. RSF показва още, че българските институции са реагирали бързо на полицейското принуждение над публицисти.

Същевременно обаче от организацията за отбрана на публицистите подлагат на критика ръководещите, че не са съумели да вкарат систематични ограничения, с цел да разрешат “ендемичните проблеми ” на България, в това число този с възходящия брой на делата плесници (SLAPP).

Независимо от напредъка, “Репортери без граници ” отбелязва, че знаците на България в региона на политиката, стопанската система и сигурността остават относително ниски, обобщава Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ).

Година на политически напън

Глобалната оценка на RSF за свободата на печата през 2024 година регистрира утежняване на заканите и натиска, идващи от политически лица на международно равнище. От всички пет знака, формиращи авторитетната ранглиста (икономически, политически, юридически, обществен подтекст и сигурност), през 2024 година политическият се срутва най-вече - приблизително със 7.6 точки на световно ниво. Анализаторите предизвестяват за стесняване на поддръжката и уважението към медийната самостоятелност и нарастване на натиска от страна на държавни и други политически играчи.

" Тъй като през 2024 година повече от половината от популацията на света ще отиде до урните, RSF предизвестява за тревожна наклонност, разкрита в Световния показател за свободата на печата за 2024 година: спад в политическия индикатор. (...) Държавите и другите политически фактори играят все по-малка роля в отбраната на свободата на медиите. Това от време на време върви ръка за ръка с по-враждебни дейности, които подкопават ролята на публицистите или даже трансформират медиите в инструмент за акции за тормоз или дезинформация ”, разяснява Ан Боканде, публицистичен шеф на “Репортери без граници ”.

От организацията обръщат особено внимание на очевидната липса на политическа воля от страна на част от интернационалната общественост да приложи правилата за отбрана на публицистите, и по-специално Резолюция 2222 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Войната в Газа е белязана от рекордния брой нарушавания против публицисти и медии. Над 100 палестински публицисти са били убити от израелската войска, като най-малко 22-ма от тях са изгубили живота си, до момента в който извършват професионалните си отговорности.

Окупирана и под непрекъснат обстрел, Палестина заема 157-мо място от общо 180 страни и територии, следени през 2024 година, като в категорията сигурност се намира измежду последните 10 страни.

От страните в нашия район спад със седем места отбелязва Сърбия (до 98-о място), като съгласно “Репортери без граници ” проправителствените медии в Белград популяризират пропагандата на Кремъл, а управляващите заплашват съветски публицисти в заточение. Самата Русия е на 162 място от 180 страни. Организацията за трета година показва, че войната, която неотдавна избраният отново за следващ мандат съветски президент Владимир Путин води против Украйна, съществено се отразява на сигурността на медиите и публицистите в тази страна, заемаща 61-во място в класацията.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР