Призраците са елемент от градските легенди, фолклора и в последните

...
Призраците са елемент от градските легенди, фолклора и в последните
Коментари Харесай

Инфразвукът като ключ към паранормалното

Призраците са детайл от градските митове, фолклора и в последните няколко десетилетия – съществена тематика на Холивуд. Статистиката демонстрира, че двама от пет американци имат вяра в призраци, а един от пет има вяра, че е виждал фантом. И тук идва науката, която продължава да търси отговора на тази концепция. Истински ли са призраците или са религиозно поверие от фолклора? Някои откриватели откриват забавна връзка сред инфразвуците и паранормалните феномени.

Какво тъкмо съставляват инфразвуците? Известен е със своята ниска непорочност и трептения, които се приближават до човешкия слух, само че не задоволително. За тях е известно, че не могат да се усетят от човешкото ухо. Това, че не може да бъде чут, не значи, че няма по какъв начин да не го усетим. Обикновено честотата е по 20 Hz и оптималната е едвам 200 Hz. Подобни звуци могат да бъдат чути, само че се изисква избрана среда, в която да могат да бъдат регистрирани от човек. Тези качества ги трансформират в необикновен детайл за проучване.

Откъде идват? Най-добрият композитор на такива е природата. По време на гръмотевични стихии и сезонните ветрове, както и в моментите на земетресение. Животинското кралство също се включва в тази територия. Слоновете, китовете и жирафите употребяват ниско-честотни звуци, с цел да споделят и даже да засичат врагове.

От човешка страна имаме нуклеарни детонации, жуженето на моторите на самолети и доста други индустриални звуци, които подкрепят цялото крушение. Интересното е, че тъкмо те могат да се движат в атмосферата свободно и да доближават невероятни дистанции, освен това без никакво напрежение. Логично е, че човешкото тяло реагира доста необичайно на тях и постоянно отваря вратите на паранормалното, както биха споделили множеството фенове на конспирации.

Връзката сред двете е открита от инженер Вик Танди. През 1980 година той работи в запечатана лаборатория и става очевидец на най-различни и даже неуместни паранормални феномени. Всеки път, когато други хора влязат в лабораторията, усещат някакво напрежение и комплициране. Танди счита, че е усетил някакво необичайно творение да се прокрадва към него. Нещо още по-безумно е, че постоянно имал чувството, че е следен, въпреки и в лабораторията да няма камери.

Един ден, до момента в който калибрира уредите си, открива, че върху една повърхнина има странна осцилация. Прави по-сериозна инспекция и попада на вентилатор, който издава ниско-честотен тон от едвам 19 Hz. След като изключва вентилатора, вибрациите стопират, а с тях и странното възприятие на дискомфорт. Танди позволява, че точно ниско-честотните звуци са виновни за признаци като замъглено зрение, загуба на съгласуваност и даже боязън.

Подобна особеност е записана и в една доста остаряла механа в Ковънтри от XIV век. Винарната е известна с това, че е населявана от фантом на жена и легендата стига до наши дни. Вик отива на мястото, прави проучване с уреди и схваща, че от някъде идва ниско-честотен тон на периодичност от 19 Hz. След отстраняването му, никой не е виждал призрака на дамата, както и не се страхувал да влезе във въпросната зона.

Следователно се позволява, че всички призраци и дискомфорт, могат да бъдат създавани в резултат на по този начин наречените инфразвуци, които елементарно могат да бъдат отстранени, само че някой в действителност би трябвало да им обърне внимание. Това повдига и идващия въпрос: има ли въобще призраци?

Отговорът няма да ви хареса, истината е, че не всички паранормални феномени могат да бъдат обяснени с инфразвуци.

Откритието демонстрира, че науката и паранормалния свят, който продължава да съществува, дават и една малко по-различна светлина. Науката дава отговори на аномалии, само че не на всичко.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР