Призивите на Доналд Тръмп за проверка на Американската централна банка

...
Призивите на Доналд Тръмп за проверка на Американската централна банка
Коментари Харесай

110-та годишнина на Федералния резерв на САЩ: за аферата на „юбиляра“ от 2007-2010 г. никой не помни

Призивите на Доналд Тръмп за инспекция на Американската централна банка към момента не намират поддръжка

На 23 декември 2023 година се навършват тъкмо 110 години, откогато Конгресът на Съединени американски щати одобри и президентът на Съединени американски щати подписа Закона за Федералния запас. Възползвайки се от този формален мотив (годишнината), желая да разкрия смисъла на тази институция в историята на Съединените щати и в международната история.

В предходна публикация написах, че Конгресът в началото, в гореспоменатия закон, даде на Федералния запас пълномощия за 20 години, т.е. до края на 1933 година Въпреки това през 1927 година е признат Законът Макфадън, който отстранява 20-годишното ограничаване за Фед. Този закон планува, че Федералният запас може да действа, до момента в който не бъде признат закон за унищожаване на тази институция. Тя може да бъде затворена и в случай че се разкрият съществени нарушавания в работата на Федералния запас на Съединени американски щати.

Вярно е, че въпросът кой и по какъв начин би трябвало да следи работата на Федералния запас беше едва развъртян в американското законодателство. На доктрина Федералният запас на Съединени американски щати би трябвало да се подлага на постоянни одити на всички аспекти на своята активност, само че нито истинският Закон за Федералния запас на Съединени американски щати от 1913 година, нито Законът на Макфадън плануват подобен одит.

Целият надзор и до момента се лимитира единствено до обстоятелството, че един път годишно Федералният запас на Съединени американски щати би трябвало да рапортува на Конгреса и два пъти годишно да взе участие в чуванията на съответната комисия на Конгреса на Съединени американски щати.

Федералният запас мина през 20-ти век без нито една държавна инспекция. Въпреки обстоятелството, че понякога някои „ народни представители “ се опитваха да издигнат въпроса за одит на Фед, най-малко частично. И едвам при започване на този век за първи път въпросът за одита на Федералния запас беше подложен доста остро. Поводът, или по-правилно казано, повода за сходно условие беше финансовата рецесия, която нормално се дефинира в хронологичната рамка 2008-2009 година

Във връзка с тази рецесия „ народните представители “ натрупаха доста въпроси към Американската централна банка. Сред тях два бяха най-важните. Първо, каква е ролята на Федералния запас на Съединени американски щати в основаването на изискванията на финансовата рецесия. Второ, какви дейности предприе Федералният запас за битка с рецесията?

До огромна степен „ народните представители “ бяха подтикнати да издигнат твърдо въпроса за одита на Фед от организация Bloomberg. Тя се опита да следи от близко какви дейности подхваща Федералният запас, с цел да избави банките и американската стопанска система.

Въз основа на своите източници организацията заяви няколко пъти през 2009 година, че от септември 2008 година до април 2009 година Федералният запас на Съединени американски щати е издал средства на стойност близо 10 трилиона $ като финансова помощ за банки и други частни институции. Bloomberg обаче се оплака от неналичието на „ бистрота “ на Федералния запас.

И изиска откриване на информация за него (съгласно Закона за независимост на информацията). Федералният запас на Съединени американски щати отхвърли това пред Bloomberg. И тогава последният подаде искова молба в съда с искане за даване на нужната информация.

„ сподели основният редактор на Bloomberg News Матю Уинклер.

„ съгласи се с позицията на Bloomberg конгресменът от Флорида Алън Грейсън.

Във всеки случай организация Bloomberg безусловно вярно разпознава „ на паричната система на Съединени американски щати – „ на интервенциите на Фед, която основава удобна „ хранителна почва “ за разнообразни нарушавания и даже закононарушения. Нарушения и закононарушения, чиито жертви са освен елементарните жители на Съединени американски щати, само че и жителите на всички тези страни, чиито парични системи са по един или различен метод обвързани с американската валута.

Успоредно с това Конгресът на Съединени американски щати наблюдаваше и интервенциите на Федералния запас на Съединени американски щати и също не съумя да получи цялостна картина какъв брой пари и на кого са били отпуснати по време на финансовата рецесия. Така през февруари 2009 година сенатор Байрън Дорган (демократ от Северна Дакота), говорейки в горната камара на Конгреса на Съединени американски щати, сподели:

„ Видяхме пари да напущат през задната врата на държавното управление, което в никакъв случай не се е случвало в историята на нашата страна. Никой не знае какъв брой е излязло от Федералния запас, при кого или при какви условия. Колко излязоха от FDIC? Колко заплати TARP? Кога? Защо? " [FDIC – Federal Deposit Insuarance Corporation – Федерална корпорация за гарантиране на депозити; TARP – Troubled Asset Relief Program – Програма за подпомагане/спасяване на проблематични активи, създадена през 2008 година и известна като „ План Полсън “ (на името на тогавашния министър на финансите)]

Трябва да се означи, че Окръжният съд на Манхатън (Ню Йорк) почете желае на осведомителната организация още през август 2009 година, само че Фед саботира осъществяването на правосъдните разпоредби. Тогава в работата се намесиха и „ народните представители “.

За да обясни въпросите, повдигнати от американските законодатели по отношение на финансовата помощ за банки и други организации от Федералния запас, генералният контрольор на Федералния запас, дама на име Елизабет Коулман, беше поканена в Конгреса на Съединени американски щати. Дамата не съумя да даде понятен отговор на нито един от въпросите, заложени й от конгресмена Алън Грейсън.

През 2009-2010г. в Конгреса на Съединени американски щати имаше разгорещени диспути по отношение на неналичието на надзор над Федералния запас, хипотетичните нарушавания от страна на тази организация на американската конституция и други американски закони, отвод да се даде информация за паричните инжекции в американската финансова система и така нататък

Резултатът от тези диспути беше невиждано решение на Конгреса да извърши одит (проверка) на интервенциите на Федералния запас, което не се е случвало в съвсем вековната история на съществуването на тази организация (създадена през декември 1913 г.). Такъв одит е осъществен от Главната счетоводна работа под управлението на двама членове на горната камара на Конгреса на Съединени американски щати - сенаторите Бърни Сандърс и Джим Деминт.

Ето някои от резултатите от одита, които станаха известни през лятото на 2011 година и се оказаха шокиращи за членовете на Конгреса и всички, които прочетоха одитния отчет (той беше оповестен в интернет в общественото пространство; само че този достъп е затворен от към този момент няколко години).

Между декември 2007 година и юни 2010 година Федералният запас е отпуснал заеми на стойност над 16 трилиона $. Тези транзакции не са отразени в балансите на Федералния запас или други публични финансови доклади. Следователно интервенциите са били секрети.

За да разберем мащаба на интервенциите, означаваме, че брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати през 2010 година е към 15 трилиона по настоящи цени в долари, а общият държавен дълг на Съединени американски щати през същата година е 14,8 трилиона. $.

Решенията за предоставяне на заемите са взети без единодушието на президента на Съединени американски щати, Конгреса или държавното управление на Съединени американски щати. Ръководителите на страната даже не са били осведомени за тези интервенции.

На кого са раздадени парите през 2007-2010 година? Те се разпръснаха в разнообразни частни банкови и финансови институции. Федералният запас избави финансови мошеници с техните токсични активи, както в Америка, по този начин и във всички елементи на света. В резултат на одита в действителност бяха разкрити всички съществени банки, близки до международния финансов хайлайф, посредством които „ кръвта “ на стопанската система - парите - навлизат в каналите за обращение на всички страни по света.

Фед е най-горният етаж на международната финансова система, а банките, които получават заеми от Фед, са вторият етаж. Ще възпроизведа листата на главните получатели от одиторския отчет (сумите на получените заеми от Фед са посочени в скоби, в милиарди долара):

Citigroup (2500); Морган Стейли (2004); Мерил Линч (1949); Банка на Америка (1344); Barclays PLC (868); Мечи Кърми (853); Goldman Sachs (814); Royal Bank of Scotland (541); JP Morgan (391); Deutsche Bank (354); Credit Swiss (262); UBS (287); Leman Brothers (183); Bank of Scotland (181); BNP Paribas (175).

Не посочвам „ по-малките “ получатели на заеми от Фед. В същото време даже банката BNP Paribas, която беше последната в листата нагоре, получи сума на заеми, която е сравнима с общата сума на „ вливанията “, осъществени по време на рецесията от 2008-2009 година от паричните управляващи на Русия (Централна банка и Министерство на финансите) в цялата банкова система на страната (тогава наброяваща повече от хиляда търговски банки).

Разпределението на заеми не беше отразено в салдото на Фед; това бяха извънбалансови транзакции. Освен това все още на одита нито един $ от произлизащия от това задбалансов дълг не е бил изплатен от банките - получатели.

Трябва да се означи, че редица получатели на заеми от Фед не са американски, а задгранични банки: британски (Barclays PLC, Royal Bank of Scotland, Bank of Scotland); швейцарски (Credit Swiss, UBS); немска банка Deutsche Bank; Френската банка BNP Paribas.

Само изброените нерезидентни банки са получили към 2,5 трилиона $ от Федералния запас. Тук американските законодатели видяха двойно закононарушение: това не е просто загадка интервенция, а интервенция за издаване на заеми на нерезиденти, която изисква наложително утвърждение от американските управляващи (предимно Конгреса).

Можем да си представим какъв брой бурна беше реакцията на оповестения от Счетоводната камара на Съединени американски щати отчет за одита на кредитните интервенции на Федералния запас за интервала 2007-2010 година Естествено, „ народните представители “ имаха съмнения, че Американската централна банка е направила същите нарушавания освен при кредитни покупко-продажби, само че и при други покупко-продажби.

И то освен за интервала 2007-2010 година, само че и за по-ранни години. Може би даже от момента, в който стартира работата си (през 1914 г.). Ето за какво не е изненадващо, че по същото време, през 2011 година, беше издигнат въпросът за нуждата от неотложен и цялостен одит на Федералния запас.

И тогава, през лятото на 2012 година, изумителна вест се популяризира в международните медии: на 25 юли Камарата на представителите на Съединени американски щати гласоподава с болшинство в поддръжка на законопроекта за одита на Федералния запас, иницииран от именития конгресмен Рон Пол. 327 гласоподаваха " за " и 98 " срещу ", само че и този път документът не стигна до финала.

Той беше блокиран от горната камара на Конгреса, доминирана от демократите (те обичайно са работили и не престават да работят като бранители на Федералния запас - от време на време намерено, само че по-често добре замаскирани).

Следващият опит на последователите на одита е изработен през 2015 година (основен основател още веднъж е конгресменът Рон Пол). Тогавашният началник на Федералния запас Джанет Йелън се появи особено в Конгреса на Съединени американски щати, като разубеди „ народните представители “ да одобряват закон за одит на Американската централна банка.

Тя повтори за милионен път мантрата си, че успеваемостта на Фед се основава на независимостта и че в случай че бъде одитирана, за самостоятелност няма да може да става и дума: „

Йелън сподели, че е защото това би разрешило на политиците да подлагат на преценка решенията на Фед, което от своя страна би отслабило позицията на централната банка. Аргументите са, меко казано, неубедителни и доста странни. Те не оказаха стремежи резултат върху „ народните представители “ от долната камара на Конгреса.

Камарата на представителите на 20 ноември 2015 година доста пламенно поддържа законопроекта за одит на Федералния запас (241 гласа за, 185 против), само че на 12 януари 2016 година законопроектът се провали в Сената на Съединени американски щати. Привържениците на одита на Федералния запас бяха по-близо от всеки път до успеха. На горната камара на Конгреса на Съединени американски щати липсваха единствено два гласа, с цел да може законопроектът да стане закон.

По това време Доналд Тръмп към този момент беше почнал предизборния си поход към Белия дом. Той включи в програмата си въпроса за одита на Федералния запас на Съединени американски щати. На 23 февруари 2016 година милиардерът публично прикани за цялостен одит на Федералния запас на Съединени американски щати и даде обещание, че ще го направи незабавно след спечелването на изборите.

И в това време не пропусна да подсети на противника си в първичните избори, сенатора Тед Круз за виновността му за неуспеха на законопроекта за одит на Федералния запас на Съединени американски щати: „

И най-после, Доналд Тръмп завоюва и взе Белия дом през януари 2017 година Изненадващо, през четирите години на президентството си Тръмп по някаква причина в никакъв случай повече не си спомни обещанието си да одитира Федералния запас. Той беше сменен от Джо Байдън. Спящият Джо обаче е член на Демократическата партия.

И би било необичайно, в случай че Байдън внезапно разгласи нуждата от одит на Федералния запас. От негова страна не се видя такава „ чудноватост “. Неспокойният Рон Пол, който от десетилетия повдигаше въпроса за инспекция и даже закриване на Федералния запас, към този момент не е в Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати.

Изминаха осем години, откогато Тръмп прикани за одит на Федералния запас. И не сме чули от американски политици за нови опити за инспекция на Американската централна банка. Кампанията за президентските избори в Съединени американски щати набира скорост. Но към този момент нито един от кандидатите за висок пост даже не е загатнал за сходна инспекция.

Само Рон Пол, който към този момент е пенсиониран, продължава да упорства, че след частичния одит през 2011 година, който разкри невиждани нарушавания на Федералния запас през 2007-2010 година, този „ дюкян “ би трябвало не да бъде подлаган на нов и цялостен одит, а би трябвало да бъде затворен неотложно.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед30621Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед44646Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед109028Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед149939Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед15670Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед377561Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед149939Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед117146Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед109028Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоКоментарен Поглед102028Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четениПанко Анчев7521Националният празник на българския народ и освирканата власт  Васил Проданов  Array.author_name
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР