Призивът на Израел половината от населението на Ивицата Газа да

...
Призивът на Израел половината от населението на Ивицата Газа да
Коментари Харесай

Израелският призив за евакуация в Газа засилва страховете на Египет от масово изселване на бежанци на територията му

Призивът на Израел половината от популацията на Ивицата Газа да се изтегля на юг ускорява страховете на Египет от солиден приток на бежанци през границата към нейната територия

От САМИ МАГДИ Associated Press и ДЖАК ДЖЕФЪРИ Associated Press 13 октомври 2023 година, 9:36 ч. бежанци през мощно укрепената граница към нейната територия.

Откакто кървавата офанзива на Хамас против Израел провокира солидно възмездие в Газа, египетското управление трескаво се пробва да контракти влизането на филантропична помощ през нейното прекосяване през палестинската територия - частично с вярата да предотврати изселване в Синайският полуостров в Египет. Длъжностни лица споделят, че напъните му не са получили отговор от Израел.

Съединени американски щати. Очакваше се държавният секретар Антъни Блинкен да посети Кайро през уикенда и се чака египетски публични лица да обсъдят с него навлизането на помощ.

Израел запечата линията Газа, спирайки всевъзможен достъп на храна, вода, медикаменти и гориво за своите 2,3 милиона души, до момента в който бомбардировките са изравнили елементи от нейните градове. Това остави египетския пропускателен пункт Рафах като единствен достъп. Но повтарящите се израелски въздушни удари от палестинската страна на Граничен контролно-пропусквателен пункт го принудиха да спре да работи, сподели министерството на външните работи на Египет, оставяйки камионите с помощ спрени от египетската страна.

Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси прикани за достъп през Рафах в тирада в четвъртък. Той също се опълчи на допускането на огромен брой палестинци.

„ Заплахата там е забележителна, тъй като значи очистване на тази (палестинска) идея “, ел- Сиси сподели на гала по дипломирането на боен лицей в Кайро. „ Важно е хората му да останат непоколебими и да съществуват на неговата земя. “ Той също по този начин уточни, че Египет към този момент е хазаин на към 9 милиона бежанци. Това население набъбна тази година, защото 300 000 суданци избягаха от войната на страната си в Египет, който към този момент беше изправен пред икономическа рецесия.

В петък Министерството на външните работи на Египет отиде по-далеч, като обществено разгласи заповедта за евакуация „ тежко нарушаване “ на интернационалното право.

Халед Генди, старши помощник в Института за Близкия изток, сподели, че главната угриженост на Египет е, че стотици хиляди бежанци ще стане непрекъсната действителност. „ Какви гаранции ще има за връщането им? “ сподели той.

Палестинците и арабските народи са белязани от опита от войната от 1948 година към основаването на Израел, когато палестинците бяха прогонени или избягали в прилежащи страни и не им беше разрешено да се върне от този момент, съществена спънка в от дълго време несъществуващия кротичък развой.

Висш чиновник на Държавния департамент, пътуващ с Блинкен от Йордания до Катар, сподели, че Съединени американски щати договарят с Израел, организациите на Организация на обединените нации и Международния комитет на Червения кръст за основаване на безвредни зони в Газа, където цивилните могат да получат филантропична помощ. Не беше ясно дали помощта ще влезе от Израел или Египет.

Длъжностното лице сподели, че наподобява има малко предпочитание от страна на никого за гладко прекосяване на границата с Египет, поради въздействието върху към този момент неспокойния Синай и икономическата тежест, и те не желаят палестинците, които към този момент са бежанци, да станат двойни бежанци. Фокусът на Съединени американски щати върху Египет е върху извеждането на палестинци с двойно поданство през Рафах, в случай че желаят. Служителят приказва при изискване за анонимност, с цел да разиска частни и настоящи дипломатически полемики.

Египетските публични лица от дълго време се опасяват, че Израел се стреми да направи страната им виновна за палестинците в Газа, която Египет управляваше сред войните в Близкия изток от 1948 година до 1967 година Египет се причисли към Израел в неговата обсада на Ивицата Газа след завладяването на Хамас, строго контролирайки влизането на доставките и излизането на хората.

Призивът за евакуация на Израел сподели на палестинците да се реалокират в южната част на Газа, което увеличи упованията за наземно нахлуване. Военен представител сподели, че ще им бъде разрешено да се върнат, откакто войната завърши. Но с продължаващите бомбардировки в южната част на Газа, всеобщото придвижване евентуално ще окаже напън върху границата на Египет.

Израел не е описал в детайли своя дълготраен проект за Газа оттатък смазването на Хамас, който ръководи там от 2007 година Дори и разселените да бъдат позволени назад, не се знае какво ще остане от домовете и стопанската система им.

Висш египетски чиновник по сигурността сподели пред Асошиейтед прес, че Египет е подхванал „ невиждани ограничения “, с цел да предотврати пробив на границите си с Газа. Хиляди чиновници на силите за сигурност са били ситуирани на границата, сподели той.

През 2008 година бойци на Хамас пробиха граничната ограда с Египет, пропускайки стотици хиляди хора да се наводнят в Синай. Държавният всекидневник ал-Ахрам заяви, че египетските управляващи са предизвестили водачите на Хамас през последните дни да не се повтаря сходно нещо. „ непрекъснато “ с Израел, Хамас, Съединените щати и европейските страни, които оферират преустановяване на огъня, позволявайки доставка на помощ през Рафах и основаване на „ безвредни зони “ в Газа. Той сподели, че няма отговор от Израел. Служителят пожела анонимност, защото не му беше разрешено да приказва с медиите.

Израелското външно министерство съобщи, че не е знаело за каквито и да било контакти с Египет по отношение на преустановяване на огъня или филантропична помощ, макар че такива контакти постоянно се реализират сред чиновници по сигурността.

Египет, който има кротичък контракт и тясно съдействие в региона на сигурността с Израел и контакти с Хамас оказа помощ за реализиране на помирение в предходни войни сред двете страни.

Главният посланик на Европейския съюз Жозеп Борел поддържа в четвъртък предлагането на Египет за даване на интернационална помощ през Рафа. Египет прикани страни и филантропични групи да изпратят доставки до летището си Ел Ариш в северен Синай, покрай Рафа. Йордания и Турция към този момент изпратиха колета. Местни филантропични групи, в това число Египетския червен полумесец, също започнаха да събират помощ и дарения.

Израел стартира обсадата на Газа като възмездие за нахлуването на Хамас в събота, когато екстремисти нахлу в Южен Израел, избивайки стотици цивилни и бойци и завладявайки към 150 заложници. Повече от 3000 души са убити от двете страни.

___

Автор на Асошиейтед прес Матю Лий в Доха, Катар и Ашраф Суейлан в Ел Ариш, Египет способстваха за този отчет.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР