Приятели, семейство и познати на Стивън Хокинг се събраха днес

...
Приятели, семейство и познати на Стивън Хокинг се събраха днес
Коментари Харесай

Семейство и приятели се сбогуваха със Стивън Хокинг


Приятели, семейство и познати на Стивън Хокинг се събраха през днешния ден да му отдадат респект на частно заравяне в Кембридж, където английският академик прекара по-голямата част от своя извънреден живот.

Хокинг, който умря на 14 март на 76-годишна възраст, беше прочут като безбожник, само че децата му Луси, Робърт и Тим избраха църквата на влиятелния университет в Кеймбридж, с цел да му кажат последно довиждане.

"Животът и работата на нашия татко значи доста неща за доста хора, както за религиозни, по този начин и за нерелигиозни," споделиха те.

След гибелта му от целия свят пристигаха почитания, от кралица Елизабет II до НАСА, които отразяваха голямото му влияние като физик и вдъхновението поради отхвърли му да отстъпи пред осакатяващата болест.

Погребалната работа - намираща се покрай мястото, където Хокинг е работил повече от 50 години, беше отворена единствено за към 500 посетители, които го познаваха.

По-широка публика ще участва на благодарствена работа в Уестминстърското абатство в Лондон на 15 юни, когато останките на Хокинг ще бъдат заровени покрай гроба на различен именит академик - Исак Нютон.

Актьорът Еди Редмейн, който игра облика на Хокинг в биографичната драма "Теория на всичко" през 2014 година, ще чете от Библията, след което същото ще направи Мартин Рийс, кралски астроном на Англия.

Хокинг беше прикрепен към инвалидния стол, съвсем изцяло неподвижен и некадърен да приказва, с изключение на посредством синтезатора си.

Но заболяването не потисна мозъка му, а Хокинг стана един от най-известните и най-вдъхновяващи учени в света, прочут с блясъка си и остроумието си.

Работата му се концентрира върху обединяването на относителността - естеството на пространството и времето - и квантовата доктрина - по какъв начин се държат най-малките частици – с цел да изясни основаването на Вселената и по какъв начин тя се ръководи.

Но той също е и международна звезда - неговата книга "Кратка история на времето" от 1988 година стана необикновен международен бестселър и той изигра самичък своя облик в телевизионни излъчвания от "The Simpsons" до "Star Trek: The Next Generation".

Роденият на 8 януари 1942 година Хокинг умря в дома си в Кембридж./АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР