Приветствайки пролетта и слънчевите дни, подготвих тази чудесна рецепта за

...
Приветствайки пролетта и слънчевите дни, подготвих тази чудесна рецепта за
Коментари Харесай

Вкусно по природа: Суров ягодов чийзкейк

Приветствайки пролетта и слънчевите дни, приготвих тази чудесна рецепта за недопечен ягодов чийзкейк. Едно от обичаните ми летни занимания като дете бе да бера ягоди от нашата градина. Беше вълнуващо да откривам сладките плодове, скрити между листата и сенките, като внимавам къде стъпвам, с цел да не смачкам нещо и след това да ми се карат.

Сега пазарите изобилстват от ягоди и ароматът им се носи между сергиите така приятно. За да удължа трайността и свежестта им, ползвам един трик – незабавно откакто се прибера с тях от пазара, ги наквасвам във вода и ябълков оцет за 10 минути. За 1 л вода поставям 2 с.л. оцет. После ги изплаквам добре, оставям ги да се изцеждат и ги прибирам сухи в хладилника (или ги изяждам). Този способ оказва помощ за по-доброто измиване от пестициди. Прилагам го и с малини, боровинки и други сходни.

Форма за торта 18 см, 8 части

Необходимите артикули:

Основа:
100 г бадеми
50 г бразилски орех
2 с.л. черен сусам (смлян) или рожково брашно
½ ч.л. сол
1 ч.л. лимонова кора (по избор)
10 бр. авансово накиснати във вода пресни ирански фурми (минимум 30 минути)

 

Плънка:
300 г авансово накиснато във вода кашу (минимум 30 минути)
300 г ягоди
3 с.л. лимонен сок
4 с.л. течен подсладител или на усет
½ ч.л. сол
1 ч.л. ванилия дестилат
60 г кокосово масло (разтопено)

 

Шоколадова глазура:
50 г кокосово масло (разтопено)
50 мл вода
4 с.л. сурово какао на прахуляк
3 с.л. течен подсладител
½ ч.л. сол

 

За основата: В кухненски робот обработете всички съставки, с изключение на фурмите и кокосовото масло, до приемане на ситна примес. Добавете фурмите и разбийте, до момента в който се слепят добре. Изсипете сместа във формата, покрита авансово с хартия за печене. Натиснете и изгладете добре. Оставете в хладилника, до момента в който вършиме плънката.

За плънката: Смесете всички съставки, без кокосовото масло, до момента в който получите гладка и кремообразна примес. Добавете го и блендирайте, до момента в който се съедини изцяло. Изсипете върху основата, загладете леко благодарение на шпатула. Оставете я да стегне в хладилника най-малко за 6 часа или за една нощ.

За шоколадовата глазура:  Всички съставки смесете дружно с пасатор до цялостното им сливане. Нанесете глазурата, когато тортата е добре стегнала. За по-лесно нанасяне извадете тортата за 10 минути на стайна температура и в същото време оставете глазурата да темперира, с цел да няма прекомерно огромна разлика в температурата на двете. Когато нанасяте глазурата, действайте бързо, тъй като стяга съвсем незабавно. Щом шоколадът стане непрозрачен, значи е стегнал. Тогава можете да разрежете на части или да върнете назад в хладилника.

Оставете я на стайна температура за 10 минути, преди да сервирате, за по-добър усет.

Трайност: 1 месец, добре покрита в камера

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР