Приватизацията у нас роди разруха. Тази до болка позната истина

...
Приватизацията у нас роди разруха. Тази до болка позната истина
Коментари Харесай

Спомени от соца: Какво остана от изгубеното бижу на Тато край Приморско

Приватизацията у нас роди съсипия. Тази до болежка позната истина надали би изненадала някого през днешния ден. В същото време колкото и либералистичен да се отнасяме към стопанската ни история от най-ново време, има обстоятелства и действия, пред които не можем да останем безучастни и безмълвни, когато за следващ път се натъкваме на, меко казано, грозните картини след нея. Такава орис сполетя някогашната лятна резиденция на Тодор Живков „ Перла “ край Приморско. Преди години тя беше превърната в оазис за определени, а през днешния ден е замязяла на натурален терариум и монумент на разрухата. Нищо от сегашните руини не припомня за красивата постройка на брега на морето, която беше предопределена само и единствено за най-приближените на Тато.

Гората към резиденцията към този момент „ превзема “ останките от постройката, а на плочника пред някогашния тържествен вход на воля се припичат… змии. Изкъртени прозорци, рушащи се тераси, плесен и отпадъци – това е единствено част от пейзажа на към този момент занемареното и изоставено място. Единствено табелите „ Частна благосъстоятелност “ демонстрират, че то най-малко на хартия има собственик.

Собственик на целия терен (от близо 130 декара) е дъщерното сдружение на някогашната корпорация на починалия Илия Павлов „ Мултигруп “ – „ Балкантурист “ (чрез компанията си „ Перла Г “). Сделката за приватизацията на резиденцията беше осъществена през декември 2001 година. Тогава туроператорската компания на “Мултигруп” завоюва търга за продажбата 57% от държавното сдружение “Интертравълсървиз” (най-ценната част от активите му беше точно държавната резиденция “Перла” в Приморско). Цената на придобивката е 14.620 млн. лв..

Трябва да напомним, че тогава персонално шефът на корпорацията Илия Павлов дойде в Агенцията за приватизация, с цел да следи “наддаването “, в което с изключение на неговата компания участваха още пернишката компания “Ладимекс -Л” (на скандално известния предприемач Людмил Стойков) и ваканционен клуб “Русалка”, благосъстоятелност на „ АКБ Корпорация “ – тя пък владеене на още по-скандалното семейство Баневи.

Освен резиденция “Перла” в активите на “Интертравълсървиз” бяха включени още недовършен хотел (на същия терен), хотел в Момчиловци, постройка в центъра на София (над ресторант “Хепи” на пл. „ Света Неделя “) и част от самия ресторант “Хепи”. Стана ясно, че Агенцията за приватизация е продала сдружението, макар противоречивата благосъстоятелност върху земята на резиденцията.

Става дума за това, че 89 от общо 127-те дка на “Интертравълсървиз” по това време са били актувани като общинска благосъстоятелност, макар че от 1997-а държавното сдружение се е сдобило с акт за държавна благосъстоятелност върху тях. Това беше и повода, заради която тогавашната шефка на “Балкантурист” Недялка Сандалска категорично настоя при договорката да се означи, че търгът се е провел „ при неизяснена правно-фактическа конюнктура “. През годините обаче събитията се развиха в интерес на „ Мултигруп “ и в последна сметка и гората, и комплексът останаха благосъстоятелност на групировката.

Идеите за оползотворяването му бяха доста и разнообразни, само че след гибелта на Илия Павлов (през 2003-а) империята му стартира да се разпада

А парцелите започнаха да буренясват. Основната наследничка на простреляния олигарх – Дарина Павлова, стартира да крои огромни проекти за наследеното имущество. Тя сплоти хотелите под шапката на акционерното сдружение “Би Ти девелопмент сървисиз”. А то от своя страна бе „ захранено “ с активите на “Балкантурист”, сред които “Гранд хотел България” в София, “Гранд хотел Варна”, “Интернационал” в „ Златни пясъци “ и хотел “Рила” в Боровец. Веднага по-късно акциите на компанията отлетяха към… Вадуц. Дълго време техен едноличен притежател беше лихтенщайнското сдружение „ Пи еф ейч си лимитид “, представлявано от Красимира Константинова.

Според последния лист на акционерите (от ноември 2015-а) част от акциите са владеене на записаното в щата Вирджиния „ Зайтгайст венчърс “ ООД, ръководено от близката до Илия Павлов Боряна Попова.

Преди години се заприказва, че резиденция „ Перла “ е оповестена за обмен против 38 млн. евро. Уж се бяха появили и претенденти от Изток. Според слуховете богати индийци поискали да купят западналата резиденция. Амбицията им обаче била да изградят там свръхлуксозно ваканционно населено място – тоест да излеят още бетон на този хубав морски бряг. Проблемът с екологичната мрежа „ Натура 2000 “ обаче попарил мераците им.

Източник: socbg.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР