Притиснати от американските санкции и от тежкото положение, в което

...
Притиснати от американските санкции и от тежкото положение, в което
Коментари Харесай

Иран иска да произведе стоки за $11 милиарда, за да намали вноса си

Притиснати от американските наказания и от тежкото състояние, в което се намира иранската стопанска система, управляващите в Техеран възнамеряват да лимитират доста вноса. За задачата те желаят през идващите 2 години в страната да бъдат създадени артикули за 11 милиарда $, които ще заместят част от импорта на страната, оповестява Bloomberg.

Според проектите на управляващите, представени от държавната организация Islamic Republic News Agency включително влизат електроника, коли и телекомуникационни артикули.

Част от продукцията ще бъде употребена за експорт за прилежащи страни. От Техеран желаят експортът да се удвои до 48 милиарда $. Това е удостоверил министърът на промишлеността, минното дело и търговията Реза Рахмани.

Иран наложи забрани за към 1400 артикули и първични материали,които не са от първа нужда, след седмици на внезапно поевтиняване на риала по отношение на $.

Валутата стартира своя спад откакто Съединени американски щати се отхвърлиха от нуклеарната договорка от 2015 година и върнаха глобите против страната. Ограниченията, изключително тези против продажбата на нефт, сринаха иранската валута, покачиха цените и сътвориха дефицит на артикули.

С тези дейности иранските управляващи се надяват да поддържат локалните производители.

Преди няколко месеца американският президент Доналд Тръмп изиска стягане на глобите против Иран. Тогава той заяви, че е наредил на Министерство на финансите " доста нарастване " на ристрикциите.

Съобщението на Тръмп пристигна след офанзивата против петролните мощности на Саудитска Арабия. След нея Вашингтон упрекна Иран, която отхвърли, а Рияд се въздържа от коментар. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР