Притеснителни снимки за състоянието на участъка от новостроящият се скоростен

...
Притеснителни снимки за състоянието на участъка от новостроящият се скоростен
Коментари Харесай

Сигнал от Фейсбук за състоянието на път, глътнал близо 20 милиона лева

Притеснителни фотоси за положението на сектора от новостроящият се скоростен път Мездра - Ботевград и по-конкретно сектора Ребърково - Люти Дол, тъкмо където се сменят лентите на придвижването, от Димитър Петров.

 136 млн. лв. по-скъпо - новият път сред Мездра и Ботевград 136 млн. лв. по-скъпо - новият път сред Мездра и Ботевград
Пътни възли вместо кръгови кръстовища и нов обход оскъпиха плана за основен път сред Мездра и Ботевград със 136,4 млн. лева Двата осно...
" Има една подпорна стена, построена по технология която не бях виждал до в този момент, а аз съм видял доста бетон през живота си. Но може би при цена от близо 20 МИЛИОНА лева /км (само си го представете - по 20 000 лева на всеки метър или по 20 лева на всеки милиметър път), това е някаква свръх нова технология, де да знам ", написа той, като.
" Оказа се че технологията е Армонасип - армиран насип, даже не е бетонна стена. Само знам че този сектор е пуснат в придвижване ноември 2020. И към този момент тази подпорна се обръща! Забележете колчетата на мантинелите по какъв начин са към този момент с противоположен надолнище.
Гледайки фотосите виждам че един път към този момент е отливан бетон и е слаган дзифт с цел да запълнят фугата, само че без значение от това процеса продължава - фугата сега е 3 пръста, след последните заливки.
Забележете по фотосите отвесните анкери които са наслагани пред мантинелата - явно строителя е изцяло наясно какво ще се случи и са ги поставили да държат конзолата да не падне в дерето.
Моля приятелите ми със строително обучение да ме светнат за тази технология за подпорната. А който има контакт с медиите - мисля че това е сериозен материал за следствие, приканва той.
 Властта раздаде несъществуващи 1 милиарда лв. Властта раздаде несъществуващи 1 милиарда лв.
Тол системата и заплащането за изминато разстояние на тежките камиони към момента са в бъдеще време, само че ръководещите към този момент разпределят чака...
Защото скоро ще се срине, отново ще останем без път и някой отново ще ни изяснява че отговорен е наклона на земната ос, необикновено комплицираната геологична конюнктура и какви ли не други безумия, единствено с цел да се оправдаят по какъв начин най-малко 15 от тези близо 20 МИЛИОНА лв/км ) не са отишли в градежа, а в нечии чекмеджета, приключва той.
Припомняме, че, че новият път сред Мездра и Ботевград ще коства 136 млн. лв. по-скъпо. Причината са пътни възли вместо кръгови кръстовища и нов обход. Двата съществени контракта, защото пътят е разграничен на два лота, бяха на обща стойност 355,5 млн. лв. без Данък добавена стойност. Вторият лот с дължина 13,5 км се извършва от консорциум " Лот 2-2019 " сред компаниите " Европейски пътища " АД, " Водно строителство-Благоевград " АД и словашката компания " Вахостав-СК а.с. ". Основният контракт от септември 2019 година е на стойност 222,5 млн. лева без Данък добавена стойност, а с спомагателното съглашение той се оскъпява на близо 333,7 млн. лева
Пренасочването на трафика по горепосочените обходни пътища обаче води до редица усложнения както за самите ползватели на пътната инфраструктура, по този начин и за обитаемоте места наоколо и по трасето на обходите. В тази връзка, в Агенцията са постъпили редица писма — сигнали от жители и кметове на Община Своге, на Район Нови Искър — Следствен отдел към окръжна прокуратура, зам.-кмет на Столична община, ръководителя на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ". Те изискват от АПИ пренасочването на трафика през други обходи, заради разрушаването на настилката на обходните пътища, проблеми с отводняването, основаването на предпоставки за пътно-транспортни катастрофи. Отделно от това ОДМВР Монтана е дала негативно мнение за използването на прохода Петрохан като вид за обход с мотив, че пътят е с огромен надлъжен надолнище, което постанова придвижването на коли над 10 тона с ниска скорост и образуването на огромни опашки при придвижването, мъчно разминаване на транспортните средства и причина за пораждане на ПТП.
За АПИ, както се схваща от спомагателното съглашение, остава да осъществя обход съгласно наличния при тях механически план за главен ремонт (рехабилитация) на 33-километровия третокласен път Ребърково - Люти Дол - Ботевград, като единствената опция, която може да поеме пътния трафик и да освободи от натовареност с тежки коли и придвижване Проход " Петрохан " и Пътя Елисейна - Своге - Нови Искър.
Цялото в допълнение планиране и строителство на нов обход и пътни възли вместо кръстовища по сектора от лот 2 е остойностено на 111,2 млн. лева Срокът за осъществяване на обекта от 1096 се удължава на 1568 дни. Изпълнител на първия лот от пътя Мездра – Ботевград с дължина 19,3 км е обединяване " Геопът Лот 1 " сред компаниите " Геострой " АД и " Пътстрой-92 " АД. Основният му контракт с АПИ от октомври 2019 година е за сумата от 133 млн. лева без Данък добавена стойност. За него обаче общините Ботевград и Мездра с писма надлежно от февруари и март 2020 година отхвърлят да съгласуват техническия план в целокупност и надлежно предлагат вместо плануваните три кръгови кръстовища при километри 174+960, 189+260 и 193+340, да се създадат пътни възли на две равнища. Проблемът е, че през 2016 година и двете общини са съгласували план на парцеларен проект, където детайлно са разказани планови решения с кръгови кръстовища.
 АПИ загърби Джи Пи Груп, избра с 50 млн. лева по-скъпа оферта за пътя Ботевград-Мездра АПИ загърби " Джи Пи Груп ", избра с 50 млн. лева по-скъпа оферта за пътя Ботевград-Мездра
Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) загърби добре известната при ремонта на „ Граф Игнатиев “ в София компания &bdq...
Припомнете си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР