Притесненията са по-силни в развитите страни Изкуственият интелект предизвиква несигурност

...
Притесненията са по-силни в развитите страни Изкуственият интелект предизвиква несигурност
Коментари Харесай

Социолози отчитат с притеснение, че обществото се настройва против AI

Притесненията са по-силни в развитите страни
Изкуственият разсъдък провокира неустановеност измежду към 50% от хората по света. Ново социологическо изследване измежду 32 000 респонденти от голям брой разнообразни страни на консултантската компания Edelman разкрива, че болшинството е скептично и гледа с съмнение към AI, пишат Axios и Futurism.

" Доверието е валутата на AI ерата, само че в настоящия си тип сметката ни за нововъведения е рисково превишена ", казlа Джъстин Уесткот, световен софтуерен ръководител на Edelman. " Компаниите би трябвало да отговорят " за какво " и " за кого " развиват технологията ".

Доверието в AI е намаляло в международен мащаб от 61 % през 2019 година до едвам 53 %, съгласно изследване на Edelman. В по-развитите страни обаче болшинството е скептично.

Пример за това е Съединени американски щати. Несигурността на заетостта се усилва и десетки хиляди души или са изгубили работата си поради изкуствения разсъдък, или чакат това. Само 35 % от американците споделят, че имат позитивно мнение за технологията, до момента в който преди пет години 50 обявиха оптимизъм.

С възхода на ChatGPT опасенията за това, че изкуственият разсъдък ще заеме работни места станаха доста по-актуални.

Може би най-големият извод от " барометъра на доверието " на Edelman е, че приблизително хората по света имат вяра с разлика две към едно, че нововъведенията на AI до момента са били " зле ръководени ".

Нещо повече, макар че цели 76 % от хората се доверяват на софтуерната промишленост като цяло, единствено половината се доверяват на AI. Тази диспропорционалност не стопира софтуерни колоси като Microsoft, Гугъл и Meta не престават да влагат съществено в изкуствения разсъдък.

" Тези, които дават приоритет на виновния AI, които транспарантно си партнират с обществеността и държавните управления и които връщат контрола назад в ръцете на потребителите, освен ще поведат промишлеността, само че ще изградят още веднъж моста на доверието, който технологията е изгубила някъде по пътя си ", гласи изводът на проучването.

Стоян Гогов,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР