Притесненията от заразяване оставиха пусти китайските улици © Reuters Сега

...
Притесненията от заразяване оставиха пусти китайските улици © Reuters Сега
Коментари Харесай

Китайският коронавирус: Ще има ли пандемия

Притесненията от заразяване оставиха пусти китайските улици

© Reuters " Сега е време за обстоятелства, не за страхове " - не стопират да повтарят от Световната здравна организация (СЗО) във връзка китайския ковид с огнище град Ухан. Но също по този начин признават, че има доста неща, които към момента не знаят за него, и по тази причина непрекъснато наблюдават развитията.

Организацията разгласи интернационална изключителна обстановка поради болестта, само че съобщи, че тя към момента не е пандемия, и акцентира, че има опция за попречване на по-обширна световна рецесия. Но предизвести, че въпреки да е належащо страните да вземат ограничения за ограничение на разпространяването, към момента няма причина за излишно възпрепятстване на интернационалните пътувания и търговия посредством рестрикции, а в случай че такива са въведени, те би трябвало да бъдат къси, пропорционални и постоянно преразглеждани.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Притесненията обаче са налице - новият вирус болести хиляди хора, затвори граници и сложи елементи от Китай под обсада. Експертите се тревожат какъв брой повече може да се популяризира и какъв брой ще бъдат инфектирани, а държавните управления се приготвят за опцията това да бъде идната пандемия, пред която ще се изправи светът.

Вирус във напредък
Жертвите набъбнаха до 565, което е нарастване с 65 смъртни случая в континентален Китай единствено за един ден. Тези данни наподобяват плашещо, само че единствено на пръв взор - с цел да се оцени заплахата, би трябвало да се има поради и огромният брой хора, които живеят там, както и броят на болните. В азиатската страна има над 28 000 инфектирани, като доста по-малко са случаите в други страни. Това значи, че смъртността от ковид досега е към 2%, и то в случай че приемем, че всички инфектирани са разпознати. Възможно е и те да са доста повече, което би направило % доста по-малък. Около 80% от умрелите са били над 60-годишни, а 75% от тях са имали предходни болести, като да вземем за пример диабет. Вирусът провокира остра респираторна зараза, признаците стартират с тресчица, последвана от суха кашлица. Повечето от инфектираните се възвръщат изцяло, тъкмо както от грип. Само за съпоставяне, в един от най-тежките грипни сезони в Съединени американски щати - през 2012-2013 година, смъртните случаи са 56 000.
Според калкулации на Университета в Хонконг общият брой на заболелите може да бъде много по-голям от формалните данни. Пред Associated Press доктор Дейвид Хейман, началник на звеното към СЗО, отговорно за инфектираните със SARS през 2002-2003 година, показва, че новият ковид наподобява да е към момента във напредък и е прекомерно рано да се допусна по кое време ще бъде пикът.

Описанието за пандемия е инфекциозна болест, заплашваща доста хора по света едновременно, като неотдавнашен образец е пандемията от свински грип през 2009 година Пандемиите са по-вероятни, в случай че вирусът е нов, кадърен елементарно да заразява хора и можещ да се придвижва от човек на човек по резистентен метод. " Китайският ковид наподобява, че извършва и трите условия. А без ваксина или лекуване, което да го предотвратява, задържането на разпространяването му е витално належащо ", обобщава разбор на английската Военновъздушни сили.

В се още незнайните са доста

Това не е първият и няма да е последният път, в който светът е изправен пред изключителна обстановка за публичното здраве. " Рискът в Китай остава доста висок, а в останалата част от света рискът за разпространяване е висок. Над 99% от случаите са регистрирани в Китай и под 1% са в останалия свят. Дефиницията на пандемия е експлоадиране на нов патоген, който се популяризира елементарно от човек на човек на световно равнище. Други коронавируси, в това число SARS и MERS, не доведоха до пандемия, когато се появиха. Все отново има обаче и доста неща, които не знаем, и СЗО следи еволюцията на вируса всяка минута ", споделя пред " Капитал " доктор Скендер Сила, началник на българския офис на СЗО. И добавя, че на този стадий е доста мъчно да се предвижда дали това ще се трансформира в широкообхватна пандемия в световен мащаб.

Всяка пандемия е друга и до момента в който вирусът не стартира да циркулира, не е допустимо да се плануват изцяло резултатите. " Той се придвижва доста, доста елементарно и съвсем несъмнено ще стане пандемия. Но дали ще бъде пагубен, не знам ", твърди пред в. New York Times доктор Антъни С. Фаучи, шеф на американския Национален институт по алергии и инфекциозни заболявания.

Ефектите на една пандемия евентуално ще бъдат по-тежки в някои страни и по-леки в други. В момента наподобява малко евентуално вирусът да се популяризира доста в страни с бдителни здравни служби. Докато страни като Съединени американски щати може да съумеят да засекат и да слагат под ефикасна карантина първите носители, страни с неразвити системи за опазване на здравето може и да не съумеят. Д-р Скендер Сила, началник на българския офис на СЗО

Колко рисков е новият вирус?

Когато се появи нов вирус, постоянно има доста незнайни. При един от пет инфектирани се демонстрират тежки реакции като пневмония и респираторни усложнения. За благополучие при множеството хора резултатите са леки и китайските управляващи оповестяват, че умрелите са към 2%. Въпреки това става въпрос за нова болест и СЗО продължава да проучва обстановката. Всяка година от елементарен грип умират повече от половин милион души, само че ние сме към момента в ранните стадии на тази болест и следва да се схванат резултатите й в бъдеще.

Какви ограничения би трябвало да се подхващат?

СЗО счита, че към момента може да се прекъсне разпространяването на вируса, в случай че страните вкарат строги ограничения за ранното засичане на заболяването, за уединяване и лечение на разпознатите случаи и за поощряване на ограниченията за обществена дистанцираност, когато е нужно. Добра вест е, че вирусът е постоянен към този момент и няма признаци за разновидност. Ако действаме, можем да го победим.

СЗО е срещу рестриктивните мерки за пътувания. Защо?

Смятаме, че с налагането на прецизни ограничавания за пътуването може да се стигне до други разтърсвания върху социално-икономическите действия, които да имат резултат освен върху стопанските системи на страните, а и върху други аспекти от публичното здраве. Държавите обаче могат да поучават жителите си и да обезпечават навременна информация за обстановката в най-засегнатите области.

Какъв е най-хубавият метод за предварителна защита?

Симптомите са сходни на естествения грип, по тази причина всеки би трябвало да поддържа добра хигиена като постоянно миене на ръце. Не би трябвало да кихаме в ръце или в пространството, а да използваме чиста салфетка и да я изхвърляме на вярното място, вместо да я оставяме просто по този начин. Ако проявявате леки грипни признаци, би трябвало да си останете у дома, само че в случай че обстановката се утежни, би трябвало да потърсите неотложно здравна помощ. Не би трябвало да се предизвикват огромните събирания на едно място. Ключът е самостоятелната отговорност - да не заразяваме близките, като предприемем доста елементарни ограничения за персонална хигиена или като поддържаме разстояние от над 1 метър от този, който киха или кашля. Коронавирусът разболя петролния пазар

В Китай голям брой фабрики и офиси, затворени за ваканцията към лунната Нова година, към момента не са отворили и не е ясно по кое време ще се случи това. Ресторантите и хотелите са ударени изключително тежко, защото хората освен в Хубей (провинцията, епицентър на заразата) само че и в цялата страна заобикалят да се събират на открито. Анализаторите стартират да се надпреварват да намаляват прогнозите си за растежа в Китай. Преди експлоадирането на епидемията консенсусът беше, че през първото тримесечие Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 6% на годишна база. Сега упованията са за 4% - най-бавният напредък, откогато Китай стартира да разгласява тримесечни данни за Брутният вътрешен продукт през 1992 година

Треската от ковид към този момент обгръща освен китайската стопанска система, само че и международния петролен пазар. Китай е най-големият вносител на петрол и опасенията за стесняване на растежа изпратиха котировките на най-ниското равнище от година насам, откакто в последните дни цените на барел вид брент паднаха с 20% от пика през януари. Леко раздвижване настана в сряда, когато новината за намиране на дейно лекуване на ковид бутна цените с 3% нагоре до над 55 $ за барел.

През декември, преди развихрянето на епидемията, Китай е внесъл близо 11 млн. барела недопечен нефт. Сега по данни на Bloomberg дневното ползване на петрол в страната е намаляло с една пета, което е еквивалентно на потреблението на Англия и Италия, взети дружно. Мащабът на срутва е шокирал енергийната промишленост, показва петролният анализатор Фил Флин пред английската Военновъздушни сили: " Не сме виждали заличаване на търсенето от сходна големина, което се случва толкоз бързо. " Към замирането на икономическата интензивност в Китай се прибавя и внезапният спад на търсенето на самолетно гориво, като самолетните компании стопират полетите си от и до азиатската страна, а вътрешните полети са мощно лимитирани. Колкото по-дълго продължат парализата в Китай и световните рестрикции за пътешестване, толкоз по-голям ще бъде и резултатът върху пазара на нефт. Вече е почнала подготовка за изключителна среща в средата на февруари на Организацията на страните - експортьорки на нефт, и сътрудниците й (ОПЕК+), на която да се вземе решение за редуциране на добива, в случай че обстановката не се успокои. По тематиката работи и Светломира Гюрова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР