Пристрастеността към месото, особено към червеното и обработеното като наденички

...
Пристрастеността към месото, особено към червеното и обработеното като наденички
Коментари Харесай

Проучване сочи няколко причини да бъдем вегетарианци

Пристрастеността към месото, изключително към аленото и обработеното като наденички и бекон, от дълго време се свързва с нараснал риск от развиване на цяла поредност болести, в това число рак на червата.

Ново изследване на учени от университета в Оксфорд прегледа потреблението на месо по отношение на редица други неракови болести, които до момента не са изследвани в тази връзка.

Проучване измежду 475 000 възрастни британци и оповестено в BMC Medicine откри, че тези участници, които ядат алено и модифицирано месо три или повече пъти седмично, имат по-висок риск от коронарна болест на сърцето, пневмония, диабет, дивертикуларна болест и полипи на дебелото черво. Установено е, че честата консумация на птиче месо е обвързвана с по-висок риск от гастроезофагеална рефлуксна болест, гастрит и дуоденит, инфектиране на тънките вътрешности, дивертикуларна болест, засягаща дебелото черво, инфектиране на пикочния мехур и диабет.

Няма подозрение, че са нужни повече проучвания, само че занапред може да се твърди, че това изследване нанесе още един удар на месната диета.

И по този начин, за какво си коства по-често да се отхвърляме от месото, в това число за цели, които не са свързани със здравето? Британският „ The Independen " изброява някои от аргументите:

1. Спестява пари

Яденето на месо, изключително висококачествено, може да бъде скъпо. Обратно, зеленчуците, бобовите растения и зърнените култури са евтини, като в същото време са питателни и засищащи.

2. По-креативни в кухнята

Няма какво толкоз да се прави с парче пържола, с изключение на да се сложат подправки, само че когато става въпрос за патладжан, целина или гъби, можете да се развихри въображението и да прибавим доста повече усет. И постоянно може да приготвим пържени картофи като гарнитура.

3. Повод да се опитат непознати до момента зеленчуци

Сега е сезонът на йерусалимския артишок -земна ябълка, алабаша, цикорията и лилавите броколи. Не сте ги опитвали преди? Сега е моментът това да стане.

Ако сте решили да ядете единствено безмесна храна, би трябвало да знаете това

4. Децата няма да задават неуместни въпроси кои селскостопански животни ги карате да ядат

Вместо това диалогът евентуално ще се обърне към това за какво би трябвало да ядат тези зелени неща, които са в чинията. Понякога печелиш, а от време на време и губиш...

5. Чувствайте се еко

Отказът от месо най-малко един път седмично има безспорни изгоди за околната среда. Намаляването на потреблението на месо може да поддържа напъните за битка с изменението на климата, понижаване на излъчванията на парникови газове и понижаване на количеството запаси, употребявани в производството на храни като вода и земя, в това число жизненоважни естествени абсорбатори на въглерод. Само си представете какъв брой положително можете да извършите, като се откажете от месото повече от един път седмично.

6. Подкрепа за биоразнообразието

Яденето на по-малко месо ще помогне да се забави намаляването на естествените местообитания и прочистването на дивата природа. В същото време изборът на органични зеленчуци, където е допустимо, значи поддръжка за земеделие без пестициди, което, от своя страна, е от изгода за пчелите и други насекоми-опрашители. Присъединете се към огромния цикъл на живота.

7. Подкрепа на зеленчукопроизводителите

Независимо дали става дума за компания за дистрибуция на остатъци от зеленчуци, локален фермер или самостоятелен магазин за хранителни артикули, в който постоянно сте желали да отидете, само че не сте могли, пробвайте. В хладилника ще има повече свободно място - използвайте го рационално.

8. За приятелите вегетарианци

Никога повече няма да решите, че ризото или салата са подобаваща вечеря за някой другар вегетарианец. Когато най-накрая още веднъж успеем да поканим посетители, ще можем да организираме напълно вегетарианско угощение, което ще зарадва даже поканените фенове на месо.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР