Пристигащите у нас лица от Русия, Испания, Кипър ще трябва

...
Пристигащите у нас лица от Русия, Испания, Кипър ще трябва
Коментари Харесай

Тестват пристигащи от 3 страни в България, дори и да са ваксинирани

Пристигащите у нас лица от Русия, Испания, Кипър ще би трябвало да показват на границата отрицателен PCR тест, изработен до 72 часа преди идването си. В противоположен случай ще подлежат на карантина даже и да са имунизирани. Това излиза наяве от заповед на министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров, издадена в понеделник. Новите правила влизат в действие от четвъртък, 8 юли.

Съгласно заповедта, идващите от трите страни се позволяват на територията на България при показване на годен дигитален Cоvid документ на Европейски Съюз за проучване или подобен на него документ, които да демонстрират отрицателния резултат.  До измененията се стигна, откакто преди няколко дни министерството промени критериите за влизане у нас. Аналогично на Англия, България също ще разделя страните от целия свят по категории според от оправянето им с ковид. Ще се взимат поради броят на инфектираните и на имунизираните, дали има публикувани нови разновидности и дали страната съумява да тества всички контактни лица на инфектираните.

Така страните ще се разделят на правилото на светофара – на зелена, оранжева и алена зона, само че настрана ще се преразглежда и пътуването от страни, „ за които е налице информация за установена забележителна отрицателна смяна в епидемиологичната обстановка ".

Засега такива ограничения са подхванати за Русия, Испания и Кипър, само че е допустимо скоро към тях да се причислят и други страни или пък някоя от тях да отпадне от листата с нови ограничавания. Тестването ще обгръща и имунизираните, което е в прорез с главната идея на зеления Covid документ. Той имаше за цел да насърчи улесненото пътешестване, с цел да могат повече хора да се имунизират. Ваксинираните обаче също могат да придвижват болестта, даже и да нямат никакви признаци. Припомняме, че допреди няколко седмици влизането в България ставаше със наложителен PCR тест, без значение дали си имунизиран. Промяната пристигна чак през май.

Засега в алената зона попадат над  30 страни и влизането от тях в България е неразрешено, като се изключи българите и техните фамилии. Такива страни са Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Малдиви, Южна Африка, Ботсуана, Танзания, Сейшели, Намибия, Замбия, Тунис, Оман, Малайзия, Туркменистан, Таджикистан, Киргизка република, Монголия, Колумбия, Чили, Уругвай, Аржентина, Бразилия, Парагвай, Боливия, Перу, Суринам, Панама, Коста Рика, Гватемала, Белиз, Ел Салвадор, Куба и Доминиканска Република.

В зелената зона пък са Зелена зона  Австрия, Германия,  Естония, Исландия, Литва, Люксембург,  Малта, Полша, Словакия, Унгария, Финландия, Хърватия, Дания, Италия, Словения, Франция, Норвегия, Сан Марино, Андора, Монако, Ватикан. В оранжевата  попадат всички страни, които не попадат в останалите две. С Румъния и Чехия страната ни е постигнала съглашение за свободно прекосяване на реципрочна основа. 

 
Делта разновидността: 3 таблици, които илюстрират разпространяването му
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР