Пристъпването в пределите на Златоград насочва погледа към природни гледки

...
Пристъпването в пределите на Златоград насочва погледа към природни гледки
Коментари Харесай

#RestartБългария: Златоград – близка среща с Дельо хайдутин

Пристъпването в рамките на Златоград насочва погледа към естествени гледки оттатък словесните описания. Това е царството на хармонията. Тук силуетите на възрожденските къщи нежно се сливат с прегръдката на родопските възвишения. Хармонията прелива и в човешките души – Златоград е едно от местата, в които християнството и ислямът си подават ръка в името на всеобщата единодушие. 

Самобитността на мястото е непокътната и до през днешния ден в архитектурата и обичаите. Сведения от XVIII век сочат, че Златоград в началото е бил записан под името Беловидово. По-късно носи името Даръдере, а след 1934 година към този момент е добре познатият Златоград. За бита, историята и нравите на локалното население туристите могат да научат от етнографския комплекс, който също по този начин е прелестна бюджетна алтернатива за настаняване. Внимание заслужава и музеят „ Делю челник “, където ще потънете в историята на личността, за която е песента, включена в " Златната плоча на Вояджър ", полетяла в Космоса. 

В своята хубост Златоград крие и значително исторически достижения за страната. Тук се намира църквата „ Успение Богородично “, най-старата, издигната по време на Османското господство (през 1834 г.). Най-старата българска пощенска станция, както и килийното учебно заведение, дало началото на просветителното дело в Родопите също са намерили място в Златоград.

Впечатляващо е и географското разположение на града. Първата асоциация, която вършим във връзка с местоположението е непосредствената непосредственост до гръцката граница. Добра концепция за съчетаване на две дестинации в едно странствуване. Малко прочут обаче е фактът, че Златоград е ситуиран във формата на кръст. По тази причина във всеки край е издигнат по един храм. Четирите параклиса са: „ Св. Св. Константин и Елена “, „ Св. Неделя “, „ Св. Атанасий “ и „ Св. Екатерина “, като всеки от тях подсигурява снимането на превъзходни фрагменти. 

В случай че Златоград е вашата определена дестинация, ще ви бъде належащо настаняване в някой от локалните хотели. Препоръчителна е няколкодневна екскурзия заради изобилието от архитектурни и естествени забележителности. Можете да посетите Златоград когато и да е на годината, а през есента той в действителност става златен. Е, подготвени ли сте най-накрая да срещнете духа на Дельо бунтовник?

 
#RestartБългария: пещера " Утробата " – съкровен допир с Богинята майка
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР