Прищина. В четвъртък за първи път от 1998 г. бе

...
Прищина. В четвъртък за първи път от 1998 г. бе
Коментари Харесай

Telegraf : Оскверниха правосавна църква в Прищина, появи се надпис „Исус мрази сърбите“

Прищина. В четвъртък за първи път от 1998 година бе отслужена литурция в незавършената черква „ Христос Спасител “ в центъра на Прищина. Поводът бе честването на Възнесение Господне, само че насладата от празника бе помрачено от вандалски акт. Малко след службата на входа на храма се появи червен надпис, гласащ „ Исус ненавижда сърбите “, оповестява електронното издание на белградския Telegraf .

Снимка на графита бе оповестена от дипломата и публицист Ян Банкрофт в профила му в обществената мрежа „ Туитър “. Съгласно думите му, надписът е изписан напълно скоро.

„ Исус ненавижда сърбите “ - споделиха ми, че това са прясно написани графити на незавършената сръбска православна черква в Прищина след днешната литургия, която съгласно мен е първата от 1998 година насам “, написа Банкрофт в профила си.
„ За първи път през днешния ден честваме славата в този превъзходен, само че незавършен храм, който нашите прародители ни оставиха със задачата да построим тук, да се молим на Бога и да го приключим “, съобщи архимандрит Сава Янич след службата.

„ Този храм в Прищина би трябвало да бъде храм за всички нас, да ни сплотява и да ни събира тук в мир, обич и естетика. Да, тук, от това място, ние изпращаме обръщение за обич и мир към всички, без значение кои са тези хора и какви са техните планове. Служейки през днешния ден в този храм, ние свидетелстваме кои сме, кои сме били и какви би трябвало да бъдем в бъдеще. Ние свидетелстваме, че в никакъв случай няма да се откажем от нашите светии и че те ни принадлежат и са залог за нашия безконечен живот. Макар и събрани през днешния ден в дребен брой, ние сме семето за бъдещите християни и за по-добри времена, когато този храм ще бъде приключен и изпълнен с вярващи “.

Превод и редакция: Тереза Герова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР