Прищина. Когато в рамките на едно десетилетие над половин милион

...
Прищина. Когато в рамките на едно десетилетие над половин милион
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Прищина. „ Когато в границите на едно десетилетие над половин милион души избягат от Албания и Косово, политиците търсят „ избавление ” в реториката за обединяване. Те приказват едно пред албанците и друго в Брюксел и Вашингтон. На огромната сцена на международната политика те подписват всеки контракт за отвод от смяна на границите, до момента в който на дребната локална сцена приказват огромни думи. Трудно ли е да се разбере тази подигравка? Не тъкмо “, написа анализаторът Енвер Робели в материал за най-авторитетното прищинско издание Koha Ditore .

Отвъд теоретичните наблюдения за обединяването на албанците, което допуска обединяването на Република Косово с Република Албания, би трябвало да се има поради това: и Косово, и Сърбия са подсигурили неприкосновеността на границите и са го създали посредством всички интернационалните съглашения. Там се споделя, че Косово заявява своята държавност със свободната воля на болшинството от своите жители. Не се споделя, че това е машинация за интернационалната общественост да се направи Косово без значение, с цел да се причисли към Албания.

Желанието за обединяване идва по-скоро вследствие на разочарованието в тези страни от престъпността и корупцията, в сравнение с от ясна визия за това какво допуска това обединяване, до каква степен е допустимо или до какво ще докара в албанското пространство, изключително в политически смисъл. Може ли да си представим обединяването на Косово с Албания с актуалните граници на Косово? Желанията са едно, а действителността - друго.

Обединението на една нация на Балканите би събудило апетитите и на другите, без значение какво мислят албанците. Германия и Австрия живеят близо една до друга без никакви проблеми. Защо това би трябвало да е толкоз мъчно в тази ситуация с Косово и Албания? Не е. Косово е бе употребявано злонамерено от популисткия церемониал в Тирана (и ръководещата партия в Косово също има някои „ заслуги “ за това).

Реториката на политиците по тематиката за обединяването е празна. Ще имаме общ президент, споделяше министър председателят на Албания през 2018 година Питал ли е някой за това? Това не е смешка. Или може би е по този начин, тъй като от една страна казвате „ обединяване, обединяване “, а въпреки това Тирана е подписала всички интернационалните контракти за неприкосновеност на границите (ОССЕ, НАТО, процесът на европейска интеграция). Косово направи същото.

Вместо реториката за обединяване е по-добре да се приказва за решаващи въпроси: за какво и в двете страни свободата има смисъл единствено за дребен „ хайлайф “, който разделя, краде и присвоява запаси, до момента в който останалите хора страдат от неравноправие? Разделението към този момент се случи: „ елитите ” живеят настрана от жителите, живеят в „ специфични села ” покрай градовете, надалеч от „ лумпенпролетариата ”, който вижда света на богатите единствено когато отиват да доставят пица, прясна риба или за ремонт на електричество или канализация. Тъй като никой не се занимава с това голямо обществено разделяне, политиците откриха своята тематика, с цел да забавляват хората: те споделят обединяване тук, само че приказват напълно друго в Брюксел и Вашингтон. Трудно ли е да се разбере тази подигравка? “
***
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич ще изпрати остро писмо в Брюксел, в което ще призове европейските чиновници да реагират на откритите изказвания на Албин Курти за обединяване сред Косово и Албания, написа белградският всекидневник Informer и ще ги попита за какво тогава не одобряват Белград да приказва за „ сръбски свят “.

„ Как е допустимо Албин Курти непрекъснато да приказва за обединяване на Косово и Албания, и то напълно намерено, без никой в Европейския съюз да реагира на това?! Това значи ли, че ще мълчат по този начин, в случай че някой от Белград стартира да приказва за обединяване (на сърбите)? По кой принцип всичко е разрешено на албанците и всичко неразрешено на сърбите?! “

Това попита обществено президентът на Сърбия Александър Вучич, като разгласи, че след завръщането си от Сочи, където се срещна с съветския водач Владимир Путин, ще изпрати писмо до Брюксел. Вучич уточни, че е подготвен да се осмели и да изиска пояснение дали това значи, че сърбите нямат право на същите стандарти.

Президентът Вучич разгласи, че „ първите позитивни изненади “, когато става въпрос за съоръжение на сръбската войска, ще бъдат показани след 15 дни и че жителите ще могат да видят „ огромни изненади “ до март.

„ Сърбия ще има несравнимо по-ефективна, по-бърза, по-добре оборудвана и въоръжена войска, в сравнение с в миналото е имала. Гражданите не би трябвало да се тормозят. Ние питали ли сме за какво някой си е купил „ Пейтриоти “, „ гаубици “, хеликоптери с ракети „ Хелфайър “? Убеден съм, че Хърватия се въоръжава поради Австрия, че няма нищо общо с нас. Мълчахме, следяхме всичко. Нямаме проблем с това. Имате право да се въоръжавате, само че не ни казвайте по какъв начин би трябвало да сме голи и боси “, изясни Вучич.
***
Белград. Сръбското държавно управление е приело стратегически документ за дълготрайното развиване на своите въоръжени сили, в което като евентуални съперници са избрани Албания, Косово, Хърватия и Босна и Херцеговина, написа прищинското издание Gazeta Express, базирайки се на публикация, оповестена в сръбския вестник Informer .

Стратегията обрисува развиването на сръбската отбранителна система и отбелязва, че сръбските въоръжени сили „ би трябвало да бъдат по-силни от всички други въоръжени сили на евентуално враждебни страни в района, взети дружно “.

„ Анализите демонстрират, че към този миг ние сме към 65-70 % във връзка с обединените въоръжени сили на Хърватия, Босна, Албания и Косово. Това обаче не е задоволително. Новата тактика цели да увеличи сръбската войска най-малко на 110 % от военната мощност спрямо тези четири страни през идващите години “, се отбелязва в документа.
***
Скопие. В понеделник министър председателят на Република Северна Македония Зоран Заев ще се срещне с водача на албанската партия „ Алтернатива “ Африм Гаши, на която ще се разбере дали последният ще се причисли към болшинството в Народното събрание на югозападната ни съседка, или в Събранието ще остане патовата обстановка от 60 на 60 народни представители, написа скопското издание „ Слободен щемпел “ .

Председателството на „ Алтернатива “ в петък упълномощи Гаши да стартира диалози с всички политически участници, премиера и възможен нов претендент за министър-председател, с цел да види каква е тяхната идея за превъзмогване на политическата рецесия. Заев и Гаши се срещнаха преди този момент на 19 ноември.

На съвещанието на Централния съвет на СДСМ, което също се организира в петък, беше доказана оставката на Заев от лидерския пост в партията, само че му беше дадена легитимност да води договарянията за парламентарно болшинство.

Заев в изказване за „ Телма “ по отношение на това дали ще се отдръпна от поста министър-председател в този момент и ще подаде оставката си в Народното събрание, или ще се вслуша в настояването на съдружния си сътрудник ДСИ да приключи мандата си до 2024 година акцентира, че всичко ще зависи от договарянията с Алтернатива и България.

„ Първо би трябвало да приключат договарянията за парламентарно болшинство с Алтернатива. Ако това бъде приключено и обществено оповестено, ще бъде направена оценка със постоянното и увеличено парламентарно болшинство, по кое време да влезе в Народното събрание с процедура за избор на държавно управление с „ Алтернатива “ и според от договарянията с България. Една от най-важните аргументи „ Алтернатива “ да влезе в държавното управление е обезпечаването на устойчиво държавно управление и устойчиво болшинство поради началото на договарянията с Европейски Съюз “, съобщи Заев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР