Прищина. Европейският съюз настоява Косово да изпълни задълженията си, поети

...
Прищина. Европейският съюз настоява Косово да изпълни задълженията си, поети
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Прищина. Европейският съюз упорства Косово да извърши отговорностите си, поети в хода на разговора със Сърбия под егидата на Брюксел, и да сътвори Общност на сръбските общини (ОСО), което всъщност значи сръбска автономност в северната част на най-младата балканска страна, написа прищинското издание Gazeta Express .

Говорителят на Европейски Съюз за външните работи и политиката на сигурност Петер Стано съобщи пред Gazeta Express, че Косово е сключило съглашение за основаване на ОСО и Европейски Съюз чака Прищина да съблюдава уговорките си, поети в разговора.

„ Косово подписа съглашение за основаване на Асоциацията/Общността на сръбските общини. Това съглашение беше подписано добросъвестно от всички участващи страни. Никога не е оттеглян “, съобщи представителят на Европейски Съюз.

Говорителят на Европейски Съюз напомни, че съглашението от 2013 година, реализирано в Брюксел сред Косово и Сърбия, е утвърдено от косовския парламент с квалифицирано болшинство. „ По този метод Косово пое интернационално обвързване да извърши това съглашение “, показва Стано.

На въпрос на Gazeta Express задоволително ли е за Европейски Съюз, Косово да приложи съглашението за ОСО в нарушаване на решение на Конституционния съд на страната, съгласно което постигнатата сделка опонира на Основния закон, Стано отговори, че решението на Конституционния съд от 2015 година по отношение на ОСО постоянно се пояснява неправилно. „ Съдът в никакъв случай не е споделил, че Асоциацията/Общността не може да бъде основана “, безапелационен е той и още веднъж акцентира, че затова Европейски Съюз чака Косово да съблюдава уговорките, които е поело в Диалога.

Специалният представител на Европейски Съюз за разговора сред Косово и Сърбия Мирослав Лайчак също прикани Косово да сътвори сръбска автономност, както страните се договориха в Брюксел.

Агенция „ Фокус “ напомня, че на територията, населявана от сърбите на север от река Ибър, се намират основни стратегически обекти, като язовира Газивода, металургични комбинат „ Трепча “ и други добивни предприятия.

В Косово живеят към 100 хиляди сърби, като две трети от тях са съсредоточени в Северно Косово, а другите са рапзръснати в няколко региона в страната. Това съставлява към 6-7% от популацията на най-младата балканска страна.
***
Белград. Българският вицепремиер Красимир Каракачанов е провокирал гняв в района, като е разгласил „ скандално “ приветствие за 8 март, съдържащо карта на Велика България, в това число Ниш и Враня, написа белградският всекидневник „ Новости “ , като показва, че това е още една проява на иредентистките трендове на неговата партия – ВМРО-БНД.

Според обяснението на вестника, „ тази идея датира от 19 век и се предвиждаше, че тези територии ще бъдат окупирани от самостоятелна България. Тези граници обаче останаха единствено неосъществената фантазия на София, като се изключи късите интервали от Първата и Втората международни войни, когато в окупираните територии бяха осъществени зверства, чиято последна цел беше българизирането на популацията “.

„ Каракачанов другояче е добре прочут с сходни шовинистични прояви. Миналия месец той назова сърбите „ окупатори “ на Северна Македония и се разпалва поради хипотетичното усилване на сръбското културно въздействие в Северна Македония “, прибавя още „ Новости “.
***
Скопие. Председателят на СДСМ Зоран Заев заяви, че Централният комитет на вчерашното си съвещание е решил идващият конгрес на ръководещата партия да се организира на 16 май, написа скопското електронно издание „ Фактор “ .

Както написа медията, най-вероятно Социалдемократическият съюз на Македония ще промени името си според Преспанския контракт, откакто предходната седмица министър председателят съобщи, че това ще се случи точно на идващия конгрес, а определеното предложение за име е „ Социалдемократи от Северна Македония “.

„ На идващия конгрес. Не можем да създадем това на Изпълнителния съвет или Централния съвет, би трябвало да е на конгреса на партията, който се привиква рядко. След конституционните промени организирахме единствено един конгрес, онлайн... Вярвам, че в идния интервал ще действаме в сходство с Преспанския контракт. Дори предоставихме информация за новото име - Социалдемократи от Северна Македония. Има и други хрумвания “, сподели тогава Заев.
***
Атина. Следващият кръг от проучвателни договаряния сред Гърция и Турция ще се организира на 16 март в Атина, се споделя в изказване на гръцкото външно министерство, представено от електронното издание на Kathimerini .

Прессъобщението не съдържа повече детайлности.

По-рано в сряда турските медии оповестиха, че полемиките ще се проведат на 16-17 март. В отчетите се споделя също, че дружно с договарянията ще има и политически съвещания сред заместник-министрите на Гърция и Турция.

Този следващ кръг ще докара до общия общ брой до 62 рунда. Предишният кръг се организира в края на януари.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР