Присъединяването на България към еврозоната ще доведе до увеличаване на

...
Присъединяването на България към еврозоната ще доведе до увеличаване на
Коментари Харесай

Приемането на еврото ще вдигне доходите

Присъединяването на България към еврозоната ще докара до увеличение на приходите, а не до тяхното понижаване. Процесът на присъединение и самото присъединение води до ускорено увеличение на приходите, по тази причина и синдикатите го поддържат. Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев в изявление за bTV по случая Деня на банкера, 6 декември.

Страната ни извършва нужните стопански критерии и механически е подготвена, а Българска народна банка знае по какъв начин да приготви стопанската система за новата валута през идващите 2 години. Все още не е ясно дали сме подготвени политически. Имаше сходни поръчки от политическите партии, само че те би трябвало да се трансфорат в съответни дейности, уточни Радев.

Преминаването към общоевропейската валута ще се случи при сегашния закрепен курс от 1,95583 лв. за едно евро, което е обезпечено както от българските управляващи, по този начин и от ЕЦБ.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Приемането на еврото от България е неточност - то няма да донес...

При влизането на България в еврозоната ще можем да плащаме в двете валути за относително къс интервал – към месец. Половин година, преди да приемем еврото, цените ще стартират да се афишират и в евро, и в лв., с цел да могат българите по-лесно да свикнат с новата парична единица. Тази процедура ще продължи 1 година след присъединението към общата валута.

Банковите депозити на жителите и компаниите в левове автоматизирано ще се трансферират в евро, без това да им коства нищо, щом влезем в еврозоната, уточни още Димитър Радев.
Ръст на депозитите, само че и на ипотеките в рецесията

Шефът на Българска народна банка също по този начин означи, че по време на коронавирусната пандемия има. Това е естествена наклонност – хората постоянно икономисват в интервали на неустановеност. " Депозитите се увеличаваха още преди рецесията, усилват се и по време на рецесията, като хората фактически са обезпокоени и икономисват. От друга страна – нямат капиталови благоприятни условия ", съобщи Димитър Радев и добави: " Явно хората имат доверие в банковата система, щом държат парите си в банка ".

 {{ otherArticle[0].article.title }}
България има обилни проблеми с корупцията и прането на пари. Въпреки това Европейският съюз е го...

В България има, само че момента у нас няма " заможен балон ", въпреки че се вижда сходна наклонност. Централната банка взема ограничения, с цел да не допусне да се стигне до " заможен балон ", увери Димитър Радев.

Точно в тази тенденция е стягането на разпоредбите за кредитиране, което е превантивна мярка против все по-бързия растеж ипотечните заеми. " Следим деликатно този развой, проучваме подхванатите ограничения и тяхното осъществяване на всеки 3 месеца. Взетото решение влиза в действие след 12 месеца, тъй че банките да имат време да се приготвят ", означи той.

В резултат на това банките ще бъдат по-внимателни при отпущането на ипотечни заеми, което няма да сътвори усложнения за клиентите им, увери Радев.

През 2022 година инфлацията в нашата страна ще бъде сложена под надзор и ще бъде нормализирана, въпреки и на по-високи от предстоящото равнища. Въпреки растящата инфлация обаче нашата банкова система е постоянна, акцентира Радев.

Българската стопанска система ще възвърне равнищата си от преди Covid рецесията до края на 2022 година Догодина сигурно ще има растеж на Брутният вътрешен продукт на България, само че съгласно шефа на Българска народна банка по-важният въпрос е с какъв брой. За да реализира заложените стопански и обществени цели, страната се нуждае от изпреварващ стопански напредък, доста над междинния за Европейски Съюз, което обаче не се случва досега. Банкерът изрази вяра, че ще успеем да реализираме сходен напредък в средносрочен проект.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:



Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР