Присъдии, възмедие, конфисканция на имоти и връщане на пари -

...
Присъдии, възмедие, конфисканция на имоти и връщане на пари -
Коментари Харесай

Радев поиска присъди за корумпирани политици

Присъдии, възмедие, конфисканция на парцели и връщане на пари - това би трябвало да е развиването на абсурда с жилищата на властта, счита президентът Румен Радев. Той е безапелационен, че на порочния модел на корупция във властта би трябвало да се постави край, само че това няма да стане с безмълвие или с дежурни оставки.
Държавният глава разяснява последните кавги в страната пред публицисти в Асеновград, където бе посетител на празника на града.

Диалогът ми с изпълнителната власт е сложен и това е заради безконтролното ръководство и безнаказаната корупция , изясни още Радев. Той даде образци и за разговор с премиера Борисов като възобновяване на военновъздушното учебно заведение в Долна Митрополия. Но незабавно означи, че „ това нямало да бъде цената на неговото безмълвие “. Според него „ Апартаментгейт “ е единствено началото и вододел на къде ще вървим.

Не можем да градим съвременна България, в случай че оставим нещата както досега - да се вихри безотговорност и безвластие. Аз изцяло осъзнавам, че министър председателят е в доста сложна обстановка и не си мислете, че желая България да затъва в корупционни кавги, да бъде синоним на корупция. На това нещо би трябвало да се постави край, само че този край няма да стане с безмълвие, със прекъсване на говорене по тези тематики, а с разнищване и пречистване. Виждате, че министър председателят всяка седмица събира директно подчинените му служби и способени органи и както се ровят в кофите за отпадък за контрабандни цигари е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в парцелите и компаниите на политици посредством подставени лица . Иначе, в случай че и в този момент бъдат изпреварени от медиите, няма да могат да стимулират своето безучастие. И съгласно мен казусът на министър-председателя не е в неналичието на домашни визити у негови министри и партийци. Не е даже и във обстоятелството, че назначеният от ръководещите антикорпуционен орган не хваща необяснимото благосъстояние на някои политици. Дори и да го правеше той щеше да установи единствено крайната фаза на корупционния акт и дребна част от откраднатото. Истинският проблем на премиера е, че безконтролният жанр на ръководство генерира корупция в огромни размери и това не може да се лекува с медийно осветление на прегрешилите и оставки . За това трябват две значими неща - въвеждане на транспарантен и виновен жанр на ръководство с ясни механизми за надзор, които да пресекат корупционните потоци. Това е, което аз виждам като една нужда, която да се извърши и несъмнено затвор за прегрешилите, сподели Румен Радев.

Държавният глава уточни, че възобновяване на държавността минава през възмездието.

Радев добави, че има значими тематики, по които единодушието е неотложно, и като образец уточни привличането на стратегически вложител в региона на автомобилостроенето.

Специално за завода на „ Фоксваген “ поканих немския президент, имах доста ползотворни диалози с него и водената от него делегация. Изрично по мое гледище посетихме водещо немско дружество и то в региона на Пловдив, с цел да може посредством немските медии да стигне до необятната немска общност посланието, че нашият модел на икономическо съдействие е сполучлив, че България е надеждна и перспективна дестинация. Преди два дни получих доста ласкаво и обнадеждаващо писмо от президента Щайнмайер и всичко това е напълно в поддръжка на българското държавно управление . Ще бъда първият, който ще поздрави кабинета, когато подписа контракт със стратегически вложител, сподели президентът .
Той обърна внимание, че министър председателят е поел персонален ангажимент към него за възобновяване на Висшето военновъздушно учебно заведение. Президентът регистрира, че министър-председателят го е извършил в период и му благодари.

Такива неща би трябвало да стават по разбиране на самото държавно управление, а не вследствие на моя интервенция. Но даже и окончателно закъсняла тази стъпка е доста значима и тя би трябвало да бъде подкрепяна. Така че има и разговор, има и взаимоотношение по стратегически значими тематики, само че разкриването на Висшето военновъздушно учебно заведение не може да бъде цената на моето безмълвие, добави президентът.

Всеки опит за интервенция извън в българската просветителна система, в българското семейство, за нашата история, за нашия език, за това по какъв начин да възпитаваме децата си, би трябвало да бъде пресичан уверено и безкомпромисно, сподели Румен Радев по отношение на изявлението на турския дипломат Хасан Улусой за проучване на турски език в учебно заведение. На въпрос по какъв начин ще разяснява изявлението на турския дипломат и дали ще вземе отношение по него, президентът уточни, че към този момент е взел. Вчера до момента в който мнозина дебатираха кой какво е споделил и какво е желал да каже, с поддръжката на президентската институция сдружението на моята брачна половинка организира финалната част на надпреварата „ Пазим езика си “ – приказваме за българския език. В него взеха присъединяване хиляди български деца от всички етноси, акцентира Румен Радев.

На празника на Асеновград Румен Радев одобри строя на почетните роти на Четвърти артилерийски полк и поздрави асеновградчани с празника на града им.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР