Природо-математическа гимназия Васил Друмев“ – Велико Търново съвместно с Техническия

...
Природо-математическа гимназия Васил Друмев“ – Велико Търново съвместно с Техническия
Коментари Харесай

Български университет и гимназия въвеждат съвместно учебни предмети по киберсигурност и изкуствен интелект

Природо-математическа гимназия „ Васил Друмев “ – Велико Търново взаимно с Техническия университет – София и бизнеса създават ново образователно наличие и въвеждане на образователни предмети в областите : „ Дигитално предприемачество “, „ Киберсигурност “ и „ Изкуствен разсъдък “ за паралелки от професионално направление „ Компютърни науки “.

Дейностите се финансират по план на МОН и целят внедряване на повече нововъведения в българското обучение. Първите резултати по него бяха показани през днешния ден пред министър Галин Цоков в наличието на възпитаници, студенти, преподаватели и ИТ компании.

„ Можем да изградим сполучливо обучение единствено, когато имаме дейна екосистема, която дава връзката от предучилищното до висшето обучение в тясна съгласуваност с бизнеса и потребностите на пазара на труда “, сподели проф. Цоков. По думите му същината на този план е както да се обезпечат по-добре готови фрагменти за бизнеса, по този начин и изпробване на нови практики в просветителната система, които могат да се употребяват за основа и на промяна и внедряване на повече места в страната. Той подчертава, че в границите на плана се разпростира още една иновация, която е значима за цялата система – самостоятелен метод с работа в по-малки групи с учениците, с цел да се развиват мощните им страни и гениите, които имат. „ Това е бъдещият модел за развиване на новаторските учебни заведения, само че и бъдещето за цялата система, тъй като пред нас стои учредената задача да създадем образованието по-иновативно и по-приложимо “ , акцентира министърът.

Проф. Цоков поздрави всички учебни заведения, които развиват взаимни планове с университети.

„ Вие създавате резистентен модел на новаторско образование, който би трябвало да се придвижи и към други сфери. Това ще помогне и за смяна както на междинното, по този начин и на висшето обучение “ , сподели още той.

Галин Цоков заяви, че се работи и по спомагателни благоприятни условия за поощряване на взаимни планове сред гимназии и висши учебни заведения .

Ректорът на Техническия университет проф. дн инж. Иван Кралов акцентира, че висшето учебно заведение постоянно се е старало да задава стандартите в своята област, а връзката с бизнеса е една от най-важните предпоставки за по-добри образователни стратегии и сполучлива реализация на фрагментите им . Той показа и опита на университета в развиването на нови специалности и тясната връзка със междинното образование. В системата на Техническия университет действат две учебни заведения, а измежду посетител лекторите постоянно са и представители на сполучливи компании от бранша .

„ Виждаме, че нашият опит се мултиплицира на други места, което е показателно за всичко, което реализираме “ , сподели проф. Кралов.

Със заповед на министъра на образованието и науката след подписано съглашение за съдействие от 01.12.2020 година сред Техническия университет-София (ТУ-София) и Природо-математическата гимназия „ Васил Друмев “(ПМГ„ Васил Друмев “), Велико Търново, е предоставено осъществяването на новаторска задача със следния предмет : Природо-математическа гимназия „ Васил Друмев “ – Велико Търново да създаде ново образователно наличие с въвеждане на нови образователни предмети в областите: „ Дигитално предприемачество “, „ Киберсигурност “ и „ Изкуствен разсъдък “ за паралелки от професионално направление „ Компютърни науки “ посредством работа в просветително обединяване с ТУ-София и локалния бизнес, обвързван с осведомителните и информационните технологии на локално и национално равнище. Иновативната задача се извършва от образователната 2021/2022 година с 52 възпитаници от VIII клас , от образователната 2022/2023 година ‒ с 52 възпитаници от IX клас , a от образователната 2023/2024 година ‒ с 52 възпитаници от X клас .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР