Природният газ през ноември ще бъде наполовина по-евтин в сравнение

...
Природният газ през ноември ще бъде наполовина по-евтин в сравнение
Коментари Харесай

Природният газ поевтинява наполовина през ноември

Природният газ през ноември ще бъде на половина по-евтин спрямо октомври.
Вашето мнение е значимо за нас
Участвайте в, с цел да подобрим нашия уебсайт. Отнема единствено 5 минути.

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена от 123,01 лв. за мегаватчас, на която държавният снабдител “Булгаргаз ” ще продава газ на индустриалните консуматори. За октомври одобрената от регулатора цена беше 233,36 лв. за мегаватчас, което значи, че през ноември природният газ поевтинява с 47% .

Поевтиняването през ноември се дължи на конкурентните ценови условия по дълготрайния контракт за доставка на природен газ от Азербайджан, уточни КЕВР.

От началото на октомври цялото количество природен газ от Азербайджан постъпва в България по интерконектора с Гърция на цена по дълготрайния контракт. Преди на газовата връзка страната получаваше една трета от колическтава на ниските цени по дълготрайния контракт, а останалото количество беше доставяно на пазарни цени.

Азерският газ покрива към една трета от потреблението на страната. Останалите количества са обезпечени с два контракта за доставка на полутечен природен газ, подписани от „ Булгаргаз “ след търгове, заяви КЕВР.

По-рано ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов разяснява, че поради предстоящото поевтиняване на природния газ няма да се наложи повишение на цените на парното и топлата вода от 1 януари.

Поевтиняването на природния газ идва няколко месеца откакто служебното държавно управление на Гълъб Донев заяви, че е разкрило след встъпването си в служба. Кабинетът разгласи от съветската държавна компания “Газпром ” за неизбежно и сподели, че в противоположен случай цените ще са непостижимо високи за бизнеса.

Преговори с “Газпром ” обаче не започнаха поради липса на реакция от съветска страна на поканите на българското държавно управление. В момента България не получава газ от съветската държавна компания.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР