Приоритет номер едно в моят мандат ще бъде чистотата на

...
Приоритет номер едно в моят мандат ще бъде чистотата на
Коментари Харесай

Екоминистерството отчита по-чист въздух в София и Сливен

" Приоритет номер едно в моят мандат ще бъде чистотата на атмосферния въздух, тъй като това значи качество на живот, това значи здраве за хората ". Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на взаимна конференция с еврокомисаря по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела и еврокомисаря по климат и енергетика Мигел Ариас Каниете след Съвета на Европейски Съюз по околна среда в Брюксел през вчерашния ден. Министър Димов уточни, че България има напредък в последните шест години и има градове, които вървят към възстановяване на индикаторите. Той даде за образец София, където е постоянно намаляването на приблизително годишните индикатори за замърсяване на въздуха, само че към момента има превишаване на дневните правила. Това демонстрира, че има още какво да се прави. Министерство на околната среда и водите, дружно със Софийска община прави взаимни инспекции и са наложени наказания за близо 200 хиляди лева за нерегламентирано изгаряне, заяви министърът. По думите му различен град, който се чака да усъвършенства резултатите си, е Сливен.

Министър Димов увери, че ще извърши уговорката си пред комисар Вела да показа ясни ограничения със периоди и отговорности по осъществяването в другите браншове за възстановяване на качеството на въздуха на национално равнище. До края на март се чака план на Световна банка, който ще дефинира тъкмо ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати. Министърът осведоми също по този начин, че Столична община, Изпълнителната организация по околна среда към Министерство на околната среда и водите и гражданският бранш работят по план за синхронизиране апаратурата на организацията с уредите на гражданската мрежа. По плана учени от Българска академия на науките и от Физическия факултет на Софийския университет се ангажираха да създадат нужното моделиране, с цел да има оптимален обсег на идентифициране, в това число и на най-замърсените места, с цел да търсим ограничения за тях.

България подхваща съответни ограничения за битката с мръсния въздух, съобщи еврокомисар Вела. " Мога да потвърдя, че след постановяването на решението на Европейския съд против България, ние следим усъвършенстване и доста интензивно обменяме информация с българските органи. Става дума за съответни ограничения, за съответни дейности, които се подхващат и ни се показват. " Има усъвършенстване в някои области, в други – към момента има неща, които би трябвало да се създадат. Продължаваме да поддържаме освен България – имаме решение и за Полша, ще продължаваме да поддържаме и 9-те страни членки, които събрахме през януари, с цел да сме сигурни, че нашите стандарти на качеството на въздуха са такива, че да са в интерес на нашите граждани”, съобщи Вела.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР