Принципите и практиките на демократичното образование бяха основна тема на

...
Принципите и практиките на демократичното образование бяха основна тема на
Коментари Харесай

Израелски специалист: Практиките на демократичните училища могат да подпомогнат на образованието

Принципите и практиките на демократичното обучение бяха съществена тематика на срещата сред министъра на образованието и науката Галин Цоков и Яков Хехт - преподавател, възпитател, международно приет пионер в региона на демократичното обучение, оповестиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Демократичните учебни заведения, първото от които е основано от Яков Хехт, са самоуправляващи се общности, в които учители и възпитаници са равнопоставени и учениците сами дефинират задачите на образованието си и по какъв начин да се приготвят за бъдещо професионално развиване.

В момента Яков Хехт поддържа напъните на израелската просветителна система по адаптиране към бързото нахлуване на изкуствения разсъдък.

Израелският експерт акцентира нуждата от преосмисляне на ролята на учителите в изискванията на внедряване на изкуствен интелект. Според него учителят на бъдещето ще бъде повече наставник, който да предизвиква и развива уменията за разговор, работа в екип и експериментаторство измежду учениците.

В момента в Израел се работи по пилотна университетска стратегия, при която акцентът е основаване на смесени групи студенти, които включват сегашни и бъдещи учители, както и експерти в областта на организационното учене и развиване, и технологиите

Според Хехт правилата и практиките на демократичното обучение могат да подкрепят българската просветителна система в нейното адаптиране към бързо изменящите се условия на актуалния свят. Той показа опита на Израел и Нидерландия в построяването на нов вид учебни заведения " без стени " и с акцент върху взаимоотношението сред учениците, както и опциите за самонасочващо учене.

Министър Цоков показа настоящите промени в българската просветителна система и изрази интерес към по-задълбочено проучване на правилата и практиките от демократичните учебни заведения в международен проект като източник на хрумвания за решение на провокациите на 21-и век.

" Всички ние сме изправени пред провокации. Често се пропуща обаче, че една от задачите и упованията към него е да направи образованието по-социално - ориентирано повече към личността и нейното развиване ", уточни министър Цоков. Според него по тази причина е и забавно да се изследва опита на демократичното обучение и по какъв начин се приспособява то към от ден на ден навлизащите технологии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР