Приливът на капитали в страната през първите два месеца на

...
Приливът на капитали в страната през първите два месеца на
Коментари Харесай

Преките инвестиции нарастват с 46 млн. евро през февруари

Приливът на капитали в страната през първите два месеца на годината се дължи най-вече на дългови принадлежности.

[pixabay] Още по тематиката
Unicredit: Българската стопанска система е измежду най-хубавите образци в района

Проблемите с върховенството на закона, банковия контрол и сигурността на границата са трите спънки по пътя към еврозоната
18 апр 2018
Mondi опроверга икономическото министерство за планувана инвестиция

Световният производител на хартия отхвърли да има решение за нов цех за 600 млн. евро в България
14 апр 2018
" Албена " е вложила 59 млн. лева предходната година, възнамерява още 23 млн. през тази

Компанията уголемява потенциала на туристическата си база в едноименния курорт
9 апр 2018
Чуждите вложения нарастват с съвсем 65% до 159 млн. евро през януари

Ревизия на Българска народна банка усили вложенията през 2016 година до над 1 милиарда евро и по този начин растежът от предходната година се оказа спад
21 мар 2018 Чуждите инвестиции в българската стопанска система нарастват през февруари с 45.9 млн. евро и по този начин доближават обща сума от 204.9 млн. евро за първите два месеца на годината. Подобно на 2017 година, вложителите насочват към България капитал най-вече под формата на дългови принадлежности, които са знак за краткосрочни ползи. Това демонстрират предварителните данни на Българската национална банка (БНБ).

Миналогодишната сметка е по-висока - за същия интервал директните непознати вложения бяха 353 млн. евро. Трябва да се има поради обаче, че настоящите данни ще бъдат ревизирани още през март с тримесечните доклади на фирмите.

Германия и Гърция водят през февруари

Англия резервира януарската си челна позиция като главен източник на непознати капитали за България с 58 млн. евро за първите два месеца на годината. Традиционният водач Холандия пада от второ на четвърто място с 27.4 млн. евро. Преди нея се подреждат Германия и Гърция със надлежно 44.8 и 30.6 млн. евро.

Приливът на вложения в страната през първите два месеца на годината се дължи най-вече на дългови принадлежности, които съставляват 93% от общата сума. Това значи, че парите отиват главно за активността на към този момент открити в страната компании. Дългосрочният интерес на вложителите се демонстрира под формата на дялов капитал, където през февруари има отлив в размер на 6.5 млн. евро. Така за първите два месеца на 2018 година сметката става 13.4 млн. евро.

Към момента обаче към момента няма данни за реинвестираната облага, която демонстрира тази част от чистия финансов резултат на българските подразделения, която външните инвеститори оставят в страната, вместо да изтеглят като дял. Данни за този индикатор постъпват последователно с месечните и тримесечните доклади на предприятията. Това значи, че съотношението сред типовете принадлежности ще се промени през идващите месеци.

Текущата сметка излиза на плюс

След януарския минус настоящата сметка съумява да излезе на позитивна територия през февруари с остатък от 218 млн. евро, като по този начин от началото на годината салдото се равнява на 62.7 млн. евро. Търговското салдо продължава да е негативно, като вносът на артикули надвишава износът с 587 млн. евро - двойно по-голям недостиг по отношение на година по-рано. Причината е по-силният импорт. Постъпленията от услуги и приходи обаче съумяват да компенсират минуса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР