Прилича на пиле, мирише на пиле и има вкус на

...
Прилича на пиле, мирише на пиле и има вкус на
Коментари Харесай

Единственото място на света, което предлага лабораторно отгледано месо

Прилича на пиле, мирише на пиле и има усет на пиле. Никога не бихте предположили, че парчето месо обаче не идва от плантация. Направено е в лаборатория в индустриална зона в Huber`s Butchery and Bistro в Сингапур, който е единственият ресторант в света, който има по този начин нареченото култивирано месо в менюто, написа BBC.

Отзивите на клиентите са „ феноменални “, съгласно притежателя на ресторанта. Създателят на месото - основаната в Калифорния Eat Just - споделя, че е етично, чисто и екологично и без компромис с усета. Милиарди долари се наливат в промишлеността, само че големи въпросителни висят над нейната резистентност като освен това от оригиналност.

Откакто първият бургер, отгледан в лаборатория, чието основаване коства единствено 330 000 $, беше показан в Лондон през 2013 година, десетки компании по света се причислиха към конкуренцията за предложение на налично култивирано месо на пазара.

Досега единствено Eat Just е съумял да получи утвърждение на своя артикул за обществена продажба, откакто регулаторите в Сингапур - единствената страна в света, която позволява продажбата на лабораторно отгледано месо - дадоха зелена светлина на пилето през декември 2020 година

Но към момента не е необятно наличен. Култивираните пилешки хапки бяха за малко в менюто на частен клуб през 2021 година Това партньорство продължи няколко месеца и тази година Huber`s стартира да предлага пилешки сандвич и ядене с пилешка паста на необятната аудитория - въпреки и единствено един път седмично с лимитирани свободни места за хранене.

Култивираното месо е същинско месо, само че не е нужно да колите животно “, споделя Джош Тетрик, основен изпълнителен шеф на Eat Just, който приказва пред BBC от Сан Франциско. „ Този метод на хранене има смисъл за бъдещето “, споделя той.

За разлика от растителните заместители, култивираното месо е безусловно месо. Процесът включва добиване на кафези от животно, които по-късно се хранят с хранителни субстанции като протеини, захари и мазнини. Клетките се оставят да се разделят и порастват, преди да бъдат сложени в огромен железен биореактор, който работи като ферментационен контейнер.

След четири до шест седмици материалът се „ събира “ от биореактора. Добавя се малко растителен протеин, след което се образува, готви и 3-D отпечатва, с цел да му се придаде нужната форма и текстура.

Това е месо, идеално е “, споделя Катерина, италианска студентка, която идва особено, с цел да опита култивираното пиле. Обикновено тя не би яла месо, само че споделя, че би яла тъкмо това.

Друг посетител споделя, че е бил сюрпризиран какъв брой доста наподобява на същинско месо.

„ Това е законно “, споделя той. „ Не знам от кое място идва. Единствената ми грижа ще бъде цената. “

Ястието с пилешка паста е 13.70 $, само че това е доста понижено спрямо настоящите разноски за произвеждане на месото.

Eat Just няма да каже тъкмо какъв брой харчи за производството на своето култивирано пиле, само че сега индустриалният потенциал на компанията дава единствено 2 кг или 3 кг на седмица в Сингапур.

Когато сравните това с 4 000 - 5 000 кг стандартно пиле, продавано седмично - единствено в Huber`s - това ви дава визия за мащаба на идната задача. Казано просто, те ще би трябвало да усилят доста производството, с цел да избегнат загуба на всяко парче пиле.

Eat Just споделя, че към този момент е постигнал 90% понижение на разноските от 2018 година насам и компанията предложи обиколка на новото си индустриално оборудване за милиони долари в Сингапур, което се надява да отвори през идната година.

Двойката лъскави стоманени биореактори от 6000 литра сигурно съставляват знак за желание, само че в реалност те са дребна част от милионите тонове пилешко месо, които ще би трябвало да бъдат създадени, с цел да дават отговор на цената на заклано пиле.

Индустрията приканва за самообладание, само че доста учени към този момент са видели задоволително.

„ Разказът, показан от тези компании, е доста мощен “, споделя Рикардо Сан Мартин, съдиректор на Alt: Meat Lab в Калифорнийския университет, Бъркли.

„ Но този роман би трябвало да се опълчи на науката “, споделя той. „ Прегледайте числата, погледнете всяка научна публикация, написана от хора, които нямат интерес да са в играта, и ще видите, че отговорът е явен. “

Можете ли да извършите това, в мащаб, на рационална цена? Не. Можете ли да говорите за спасяването на света с това? Отново, не. Тези компании би трябвало да бъдат почтени – това е пожелателно мислене “, споделя той.

Не единствено, че има подозрения по отношение на увеличението на производството, има и неустановеност по отношение на екологичните характерности на промишлеността, които са сложени под подозрение от учените.

На доктрина намаляването на зависимостта на света от добитъка за произвеждане на месо би трябвало да понижи въглеродните излъчвания, само че сега напредналата технология, нужна за основаване на култивирано месо е толкоз енергоемка, че анулира всички изгоди.

Едно изследване на Калифорнийския университет в Дейвис даже пресметна, че процесът създава сред 4 и 25 пъти повече въглероден диоксид от елементарното говеждо месо. East Just обаче назова изследването „ неправилно “.

На въпрос на BBC дали целият план може да приключи с неуспех, Джош Тетрик от Eat Just отговори: „ Със сигурност “.

Но той остава индиферентен: „ Правенето на месо по този метод е по едно и също време належащо и доста нестабилно “, споделя той.

Не е елементарно. Сложно е. Не е обезпечено и може да не се получи. Но другата опция за нас е да не вършим нищо. Затова взехме решение да заложим и да го създадем. “

Много вложители са решили да създадат същия залог. От тази година към 2.8 милиарда $ са били изразходвани за създаване на култивирано месо. Въпреки това, в случай че култивираното месо би трябвало да се трансформира в освен това от нишова опция за богатите в развития свят, тогава разчитането на вложения от частния бизнес може да не е задоволително.

Правителствата, споделя господин Тетрик, ще би трябвало да вложат „ обилни обществени пари “ в култивирано месо, с цел да може то да се конкурира с стандартно заклано месо.

Това е като прехода към възобновима сила... Това е план за цялостен живот – може би план за няколко живота “, споделя той.

В момента обаче никоя страна отвън Сингапур не е разрешила продажбата на култивирано месо, да не приказваме за ангажираност със съществени вложения. Според Рикардо Сан Мартин от Калифорнийския университет в Бъркли, както частното, по този начин и общественото финансиране за фирмите за култивирано месо ще пресъхнат, в случай че скоро не се „ погледнат в огледалото “ и не показват реалистични прогнози на вложителите.

Освен в случай че няма явен път към триумфа в някакъв миг в бъдещето, вложителите и държавните управления няма да желаят да харчат пари за нещо, което не е научно потвърдено. “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР