Днес, 11 май 2024 г., ние избрахме, за да отбележим

...
Днес, 11 май 2024 г., ние избрахме, за да отбележим
Коментари Харесай

ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Голица, чества 160- тата си годишнина 


„ Днес, 11 май 2024 година, ние избрахме, с цел да отбележим тържествено патронния празник и 160-годишния празник на нашето учебно заведение. „ Св. Св. Кирил и Методий “ по този начин се именува нашето учебно заведение в този момент „ и откогато се помни “! – с тези думи на шефа му Добрин Златев започнаха тържествата във връзка годишнината на просветителната институция. –
Днес, на 11 май, ние засвидетелстваме нашето самопризнание и реверанс пред паметта и делото на светите братя Кирил и Методий, славни са имената, епохално е делото им, скъпа и свещена за нас е тяхната памет.
Днес ние засвидетелстваме нашата благодарност и памет пред всички просветни дейци, посветили труд и старания за просветителното дело в с. Голица. Помним и ценим делата им. Светла им памет! Уважаеми учители – някогашни и сегашни, вие към този момент 160 години сте носители на българското познание. Днес нашето учебно заведение е най-малкото и единственото предпазено учебно заведение във Варненска област. Благодарни сме, че ни има. Благодарни сме на страната в лицето на Министерството на образованието, на община Долни чифлик и персонално на кмета Красимира Анастасова за поддръжката на учебното заведение и селото като цяло. Благодарни сме на тези, които осъзнават, че учебното заведение не е даденост, а в действителност е полезност! Училището в едно малко обитаемо място, дружно с църквата и читалището е било, и е полезност, притежател на човешки добродетели, център на култура и просвета.
Училището ни е било килийно, в началото, прогимназиално и главно каквото е и в този момент. Започнало с пясъчни дъски, претърпяло е възторга от съществуването на чинове, черни и бели дъски и доближи до цифрови класни стаи, каквито ще имаме през актуалната календарна година. Преживяло историческите и политически превратности,то постоянно остава страж на всемирен, национални и родови полезности “ – приключи господин Златев.
Гости на тържеството бяха кметът на община Долни чифлик Красимира Анастасова, заместник-кметът Илка Тенева, кметът на с. Голица Дияна Маринова, доста някогашни и сегашни учители, възпитаници, поданици и посетители на селото.
Историята
Дълъг и незабравим е летописът на ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий “. 1864 година – това е годината, записана в Статистическия алманах на учебните заведения в Княжество България като година на учредяване на учебно заведение в с. Голица. Статистическият алманах е публикуван през 1896 година
Образователното дело в с. Голица стартира по-рано с килийно учебно заведение в местността Килията, която носи същото име и през днешния ден. По-късно се реалокира в църквата, която е издигната през 1845 година И това не е инцидентно – това демонстрира, че учебно заведение и черква, просвещение, религия и нематериалност са вървели ръка за ръка. В интервала 1864-1897 година е била издигната независима постройка за учебно заведение. През 1922 година се построяват още две стаи.
През 1936 година остарялата дървена част изгаря при пожар. В интервала 1936-1939 година на мястото на изгорелите стаи се построяват нови две класни стаи с дирекция. В този тип остарялата учебна постройка съществува и в този момент, въпреки и в руини.
В интервала 1985-1991 г по самодейност и гледище на Златка Дойнова – шеф на учебното заведение по това време и към този момент мъртвец, е издигната нова образователна постройка с шест класни стаи.
През 1991 година е открита новата образователна постройка. Лентата прерязва дългогодишният преподавател, към този момент мъртвец, Димитър Дойнов. Това е постройката на днешното учебно заведение. Сградите, несъмнено, са значими, само че по-важно е учебното заведение като институция и активност.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР