Прилагането на споразумението за миграцията, постигнато от лидерите на 28-те

...
Прилагането на споразумението за миграцията, постигнато от лидерите на 28-те
Коментари Харесай

Туск: Рано е да се говори за успех“ с мигрантската сделка

Прилагането на съглашението за миграцията, реализирано от водачите на 28-те страни от Европейския съюз след деветчасови тежки договаряния, ще бъде най-трудната част, съобщи през днешния ден ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, представен от Агенция Франс Прес.

И Туск и ръководителят на Еврокомисията  Жан-Клод Юнкер благодариха на българския министър председател Бойко Борисов за извънредно сполучливото европредседателство в един, по думите им, в действителност сложен миг за съюза.

„ По отношението на договорката за миграцията е прекомерно рано да се приказва за триумф “, сподели Туск пред кореспонденти в Брюксел. „ Успяхме да реализираме съглашение в Европейския съвет, само че това е по-лесната част от задачата спрямо това, което ни чака на терен, когато стартираме да я прилагаме “, добави той.

Неправителствени организации (НПО) осъдиха съглашението, което планува основаване на центрове на мигранти отвън Европейски Съюз, тъй като изоставяло уязвими хора и демонизирало напъните на спасители, помагащи на мигрантите в Средиземно море.

Туск обаче подходи твърдо към избавителните кораби на Неправителствени организации, които са упреквани от антиимигрантски настроени политици, че утежняват обстановката.

„ Изпратихме ясно обръщение на всички плавателни съдове, в това число на Неправителствени организации, опериращи в Средиземно море, че те би трябвало да съблюдават законите и не би трябвало да пречат на интервенциите на либийската брегова защита “, сподели той.

От своя страна, немският канцлер Ангела Меркел отбрани съглашението за миграцията, реализирано от Европейски Съюз и го окачестви като решителна стъпка към обща европейска политика за бежанците. Тя призна, че на срещата е било реализирано повече, в сравнение с е очаквала, само че към момента има доста работа.

„ Ние не сме на края на пътя. Винаги съм казвала, че в никакъв случай няма да можем да договорим обща европейска система за убежището тук. Но колкото повече се споразумяваме между тях, толкоз повече се приближаваме до допустимо европейско решение. Убедена съм в това “, съобщи Меркел.

Тя дефинира договорката като " вярна стъпка в вярната посока ", като се има поради, че в Европейски Съюз по думите ѝ има много различаващи се позиции за миграцията.

Меркел сподели, че тази вечер ще осведоми своите съдружни сътрудници, в това число твърдолинейните си баварски съдружници, за детайлностите на съглашението. Договореното в Брюксел дава отговор на настояванията на немския вътрешен министър Хорст Зеехофер, водач на баварския Християнсоциален съюз, означи тя, представена от ДПА.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР