Приключващата предизборна кампания едва ли ще се запомни с нещо.

...
Приключващата предизборна кампания едва ли ще се запомни с нещо.
Коментари Харесай

Кампания, която едва ли ще запомним

Приключващата предизборна акция надали ще се запомни с нещо. Тя бе по-скоро инерционна, а партиите в нея като че ли не поставиха задоволително старания, с цел да впечатлят повече хора извън партийните си ядра.
" Продължаваме промяната "
" Продължаваме промяната "   се нарежда като главен конкурент на ГЕРБ. От партията завиха, че сега България е на вододел - дали да продължи измененията или да се върне към това, което беше при ръководството на ГЕРБ, определяно от тях като " мафия ".

" Да си довършим работата " - това е слоганът на " Продължаваме промяната ". От партията непрестанно припомнят, че съгласно тях се е стигнало до избори, тъй като са отказали да се сътрудничат с партиите на статуквото, в това число с " ИТН ", които бяха съдружни сътрудници в държавното управление на Кирил Петков.

Изтъкват и първите стъпки, които са създали, като главен образец им е прекъсването на контрабандата ои границата с Турция. Не пропущат да приказват и за обществените си начинания, свързани с повишение на пенсии и заплати. Един от главните им акценти е, че пари в България има задоволително, само че би трябвало да не се краде толкоз доста, както е било до момента.

В телевизионните диспути, в които участваха представителите на партията направи усещане, че Асен Василев се представяше по-добре от Кирил Петков. Той формулираше посланията по-ясно и бе един от дребното политици въобще, които успяваха да опонират на евразийските внушения на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов.
ГЕРБ
От ГЕРБ пък се оповестиха за съществени съперници на " Продължаваме промяната ", и хаоса, който съгласно тях са оставили. Слоганът на партията е " По-силни от хаоса ". Трябва да се признае, че Бойко Борисов е изключително деен в тази акция и съвсем не минава ден без негова обществена изява. Другите партии постоянно промотират  нови лица, до момента в който Борисов залага най-много на личната си интензивност.

Борисов непрестанно повтаря за задълженията, икономическата рецесия, инфлацията, спрените инфраструктурни планове от държавното управление на Кирил Петков. И твърди, че точно той и ГЕРБ знаят по какъв начин да се оправят с това тежко завещание, тъй като са най-опитните държавници и с максимален експертен капацитет.

До директен спор сред двете партии на лидерско равнище не се стигна. От " Продължаваме промяната " поканиха Борисов на подобен спор, само че той им отговори, че не може да дебатира с хора, които са го арестували нелегално. В едно телевизионно студио Делян Добрев (ГЕРБ) предложения на спор Кирил Петков. Двамата участваха в предаването, само че един след различен. Петков отхвърли с претекста, че би дебатирал на драго сърце с Добрев, ако той бъде определен за водач на ГЕРБ на мястото на Борисов.

В различен случай от последните дни Петков се яви изненадващо на спор, като замести авансово разгласен различен представител на неговата партия. Томислав Дончев и Деница Цачева от ГЕРБ обаче избраха да изоставен с претекста, че Петков нарушава разпоредбите.

В дебатите, в които участваха, от ГЕРБ в общи линии се придържаха прецизно към партийната линия и тези участия, за разлика от изказванията на Борисов, не бяха чак толкоз впечатляващи.
Българска социалистическа партия
Слоганът на Българска социалистическа партия е " За обществена и сигурна страна ". Една от главните опорни точки в акцията на социалистите е, че България би трябвало да откри вид да възобнови доставките на газ от " Газпром ", с цел да изкара тежката зима. Отвреме-навреме те акцентират, че обществените нововъведения, с които се хвалят от " Продължаваме промяната ", в действителност са техни начинания.

Нинова не пропуща да свири и на националпопулистична струна, какъвто табиет има в последните години. Тя жигосах бурно освиркванията против българския химн и обидите към българския народен тим по футбол на стадиона в Скопие. И ги даде като доказателство за вярната позиция на Българска социалистическа партия във връзка с така наречен " френско предложение " за започване на договаряния на Република Северна Македония и Европейски Съюз, при гласуването на което в Народното събрание социалистите се въздържаха.

В Българска социалистическа партия не престават да отхвърлят да жигосат ясно и намерено експанзията на Путин в Украйна. Говорят за мир, само че визията им за него е Западът просто да признае на Путин териториалните му придобивки. Отказват да признаят, че това би било съществено нарушаване на интернационалния ред, казус, от който биха могли да пострадат и други страни, в това число България.

Участията на социалистите в диспути надали ще допринесат изключително доста за повишението на техния резултат.
Движение за права и свободи
По традиция Движение за права и свободи е най-активна в акцията си по райони. От придвижването даже не вземат участие в диспути, проведени в разнообразни телевизионни излъчвания. " С Движение за права и свободи сигурност и непоклатимост " - това е слоганът на партията за актуалните избори.

От придвижването заложиха и на предизборна реклама посредством ария, която се популяризира в интернет.


" ИТН "
От " ИТН " залагат на " Сами против всички. Заедно с вас! ". В този слоган има няколко несъгласия. Няма по какъв начин да си самичък против всички, когато претендираш, че с теб има някой различен - в тази ситуация гласоподавателите, в случай че се има вяра на посланието. Освен това в последните дни на кабинета " Петков " от " ИТН " не бяха сами против всички, а бяха дружно с ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " против " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ".

Представители на " ИТН ", които участваха в диспути, се стараеха главно стимулират какъв брой са били прави, когато са взели участие в държавното управление, и какъв брой са били криви техните съдружни сътрудници. И да трансферират на тях виновността за разпадането на обединението.
" Демократична България "
" Демократична България " заложи на слоган " Довери се на разсъдъка ". Основното обръщение на обединението е, че точно тя е била рационалната политическа мощ в последната година и половина, която по всякакъв начин се е опитвала да търси мостове, за не навлиза страната в серпантина от избори. " Демократична България " също е на прицела на ГЕРБ, най-много поради това, че е взела участие в съдружно държавно управление, дружно с Българска социалистическа партия.

Отговорът на групировката е, че съгласно нея и съгласно нейните гласоподаватели Българска социалистическа партия сега е по-малкото зло от ГЕРБ. Все отново от " Демократична България " обявиха, че най-хубавият вид би бил, в случай че те, дружно с " Продължаваме промяната " имат болшинство и не се постанова да се прави коалиция с трета партия.

От " Демократична България " се постараха да се дистанцират от обвиняванията на ГЕРБ, ориентирани към " Продължаваме промяната " за това, че в предходния кабинет е имало корупция, обвързвана с " Газпром ". Единственият им коментар бе, че в случай че има нарушавания на закона, то всеки би трябвало да дава отговор за тях.

Основен акцент в акцията на " Демократична България " бе да показват доста от своите по-нови лица. Лидерите на обединението Христо Иванов и Атанас Атанасов по-скоро блестяха с отсъствието си. Иванов се появи към края на камланията, с цел да формулира главните послания - депутинизация, господство на закона и безкомпромисна евроатлантическа интеграция. Представителите на групировката, които участваха в диспути, се опитваха да концентрират диалозите всъщност. И да се дистанцират от дребните разногласия и заяждания, които са част от всеки сходен спор.
" Възраждане "
От " Възраждане " настояват: " Време ни е за възобновление ". По принцип възобновление в българския случай значи връщане на личната страна. В европейския случай ренесансът е връщане към идеалите на античността, след тъмните епохи на ранното средновековие. Докато " Възраждане " желае да възроди България като руска република. От всички обществени изяви на политиците от партията лъха зле затулен блян за отделяне на България от нейното естествено място - в Европа. Там, където са я виждали същинските български възрожденци през XVIII и XIX в.

Костадин Костадинов и сие са срещу всичко, което ни свързва с Европа - НАТО, еврото и така нататък И упорстват България да гледа първо своя интерес и по-късно съюзническите си обвързване в Европейски Съюз пропускайки да обяснят, че в действителност в множеството случаи те съответстват изцяло. От " Възраждане " по всякакъв начин се пробват да оправдаят нахлуването на Путин в Украйна. Според техните изказвания всеки, който е срещу Путин, обслужват западните ползи против възнаграждение. А тези, които са " За " Путин, пазят българския народен интерес от чисто родолюбие.

Впечатление напряко това, че този път акцията на " Възраждане " бе много по-добре финансирана. На доста места по градове и автомагистрали бяха ситуирани билбордове на партията. Подобна масирана акция преди тази партия не правеше. Билбордовете бяха еднотипни - Костадинов на напред във времето, а зад него група размазани лица, множеството от тях незнайни за необятната аудитория.

За вялата акция сигурно има значение и това, че в последно време изборите станаха постоянно събитие в България. Мнозина предвиждат, че е доста евентуално през пролетта да има нови избори. Ако това се случи, акцията надали ще бъде доста по-различна от сегашната.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР