Приключва работата на фондация По-диви Родопи по възстановяването на благородните

...
Приключва работата на фондация По-диви Родопи по възстановяването на благородните
Коментари Харесай

Благородни елени намериха нов дом в Източните Родопи

Приключва работата на фондация " По-диви Родопи " по възобновяване на благородните елени в дивата природа на Източните Родопи на територията на дивечовъден сектор Студен бунар. В края на предходната седмица бяха превозени и освободени последните седем благородни елена, като по този начин общият им брой от 2016 година доближи 50 разселени животни. На пет от благородните елени бяха сложени сателитни предаватели, което разрешава на екипа на По-диви Родопи да следи всяко тяхно придвижване в действително време.


Експертите ни към този момент получават скъпа и забавна информация от поставените от предходни освобождавания предаватели на част от животните. " Благодарение на новите технологии научихме да вземем за пример, че една от кошутите е последовател на дългите пътешествия. Въпросната кошута към този момент неколкократно напусна добре охраняваното ловно стопанство Студен бунар и се насочи на проучвателен пътешествия из Хасковска и Кърджалийска област. Животното сполучливо съжителства и с вълци, прекарвайки най-малко няколко дни в непосредствена непосредственост с тях. Другите елени пък избират късите разходки и не се отдалечават доста от региона, който населяват. Екипът разполага и с фотокапани за по-добро непрестанно наблюдаване на животните в региона.

Една от значимите функции на елените е да поддържат мозаечния пейзаж на Източните Родопи, което е от голямо значение за опазването на богатото биоразнообразие на този район. Остатъците от умрели елени лопатари са значима хранителна база за белоглавия, египетския и черния лешояд. Благородният елен е едно от постоянно рисуваните диви животни в тракийските гробници. За страдание типът беше съвсем липсващ от региона поради бракониерство като обособени животни са непокътнати по граничните елементи на Източните и Западните Родопи в Държавно ловно стопанство " Женда ". Тази естествена популация също се развива доста добре през последните години и животните стартират да се саморазселват на изток по цялата територия на общините Кърджали и Черноочене.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР