Приключи 19-ото поредно издание на конкурса за рецитал За да

...
Приключи 19-ото поредно издание на конкурса за рецитал За да
Коментари Харесай

Над 300 деца взеха участие в конкурса рецитал „За да я има България”

Приключи 19-ото следващо издание на състезанието за рецитал „ За да я има България “, проведен от Общинския юношески дом в Русе. Литературният конгрес, който се организира в Доходното здание, цели да запази и разпространява българската лирика и българското национално самочувствие у младежите.

Над 300 деца и младежи от 1. до 12. клас се включиха през уикенда със собствен личен прочит на определено от тях произведение, като по традиция тазгодишното издание мина още веднъж в две посоки – възрожденска лирика и следвъзрожденска и модерна българска лирика.

Най-много бяха децата в първа възрастова група – 180, а във втора – от 5 до 7 клас и трета – от 8 до 12 клас, присъединяване взеха над 120 деца и младежи. Това сложи журито пред същинско предизвикателство да отсее най-хубавите участници, които рецитираха и изпълняваха произведения на тематики, свързани с отечеството, родината, свободата и освободителната битка, родолюбието, както и хубостта на родната земя.

Журито на състезанието беше в два състава, както следва:

Първи състав: Мариан Савов - ръководител на журито, артист, държавник, шеф на Оперативна програма „ Русе–Арт “; Таня Тодорова - шеф отдел „ Образование юношески действия и спорт “ към Община Русе; Мина Маринова-актриса и представител на Младежки дом;

Втори състав: Крум Гергицов – ръководител на журито, театровед, драматург, общественик; Таня Цветкова – актриса; Орлин Дяков – режисьор, артист.

В награждаването в обособените посоки и възрастови групи се включи и зам.-кметът Димитър Недев, който беше формален посетител на събитието. Кметът на Община Русе изпрати приветствен адрес, в който благодари на всички участници, уредници, преподаватели и родители за стимулирането на интереса на от ден на ден деца и младежи към творчеството на българските създатели.

„ За да я има България ” е конкурс за самостоятелни реализатори на творби от български създатели и е отдаден на националния празник 3 март. За неговото осъществяване способстваха и доброволци от русенския Младежки парламент.

Списъка с отличените участници за 2023 година в рецитала „ За да я има България “ можете да откриете тук
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР