Приисквало ли ви се е да се включите в национален

...
Приисквало ли ви се е да се включите в национален
Коментари Харесай

Г-н Борисов иска да се включи по телефона. Как се получава достъп до ефира на мига

Приисквало ли ви се е да се включите в народен ефир? Гледате да вземем за пример изявление с министър, само че в един миг решавате да се намесите и вие в диалога, макар че нямате предварителна спогодба. За всички хора това е немислимо. Ако се казвате Бойко Борисов, обстановката обаче е напълно друга.

Пускате тв приемника и гледате изявление. Водещите оповестяват, че то ще е с един политик, който е част от ръководещото болшинство. В хода на диалога обаче за изненада и на госта, и на водещите в студиото, по телефон се включва различен политик, който желае да каже нещо. Това се случва, въпреки че гледната му точка към този момент е изложена пред медиите и е показана от водещите.

В едно такова изявление министър се включва по телефона, с цел да отговори на политически водач от партия, с чиято поддръжка е получил поста. В друго изявление се включва народен представител, а малко по-късно водещият се учудва, че позволеният до ефир политик към момента е на телефонната линия и още веднъж се намесва в диалога.

Ако фенът въобще получи някакво пояснение за това, то звучи най-общо по този начин - че се дава право на отговор за „ изясняване на обстоятелствата “.

Така протекоха няколко изявленията в най-гледаното време на най-големите малките екрани в България в рамките единствено на последните няколко дни. Във всичките случаи политиците, които внезапно се включват в ефир, са от една и съща партия - ГЕРБ, или пък пазят нейните позиции.

Скрито за публиката остава по какъв начин се случва това. Зрителите нe знаят:
кой и на кого звъни, с цел да се получи незабавно ефир?кой е телефонният номер за тези включвания?кой взима решението за спиране на предаването?могат ли и други политици да употребяват тази услуга?на какви правила се подчинява тази процедура?
А тази процедура не е нова. Подобни включвания бяха " запазена марка " най-много на водача на ГЕРБ и дълготраен министър председател Бойко Борисов , който заемаше най-овластения пост в страната с къси спирания от 2009 до 2021 година.

Днес Борисов не е министър председател, а депутат. Партията му поддържа взаимно държавно управление с " Продължаваме промяната - Демократична България " ( ПП-ДБ ). Предстои министър председателят Николай Денков, който е от ПП-ДБ, да бъде сменен на поста от външната министърка Мария Габриел , която е от ГЕРБ, както планува съглашението за ръководство. Движение за права и свободи също поддържа държавното управление, само че публично не взе участие в него.
Това се случва и на фона на дългогодишните обвинявания за мощно въздействие на ГЕРБ и Движение за права и свободи в медиите.
В тази обстановка позабравената процедура на изключителни включвания в ефир се върна още веднъж. Всичко това се случва и на фона на дългогодишните обвинявания за мощно въздействие на ГЕРБ и Движение за права и свободи в медиите. Именно по време на ръководството на ГЕРБ България се срина в показателя за независимост на медиите, оповестен всяка година от " ".

Бившият ръководител на Съвета за електронни медии (СЕМ) и академични учител доцент Георги Лозанов споделя, че при тези включвания се размива границата сред ръководство и съпротива, което идва от двойствената позиция на ГЕРБ - хем поддържат кабинета, хем не стопират да го нападат.

„ Проблемът има две страни. Дали сходно мнение [на противоположната страна] липсва в наличието на предаването - тогава има логичност то да се чуе, само че това не трябва да става като изненада за събеседника, тъй като това към този момент е форма на напън “, споделя Лозанов пред Свободна Европа.

Включванията обаче по предписание са изненадващи за главния събеседник.

Дългогодишната водеща на утринните блокове на бТВ и Нова телевизия Анна Цолова споделя, че сходна процедура не дава отговор на професионалните стандарти. Според нея водещите се оказват в “небрано лозе ” и наподобява, че не са в позиция да откажат включването.

“Това не е професионална процедура - кой-когато изиска да се включва в ефир. Освен в случай че не се случва нещо в действителност изключително, само че това минава през публицистичното решение на виновния редактор за ефира ”, споделя тя пред Свободна Европа.

Попитахме всички забъркани за какво зачестяват случаите на включване на политици в непознато изявление, какъв е общият механизъм и има ли проблем за феновете.

Свободна Европа изпрати въпроси до политическа партия ГЕРБ, както и до бТВ, Българска национална телевизия и Нова телевизия, само че получи отговор единствено от последните.
" Сигурно имате имитация "
Първият сходен случай пристигна в края само че ноември, когато един от водачите на ПП-ДБ Кирил Петков гостува в утринния блок на Нова телевизия. Той разяснява на вътрешния министър Калин Стоянов . Това се случи дни след в центъра на София, по време на който се стигна до конфликти, прояви на полицейско принуждение и други нарушавания от чиновници на Министерство на вътрешните работи.

Вътрешният министър Стоянов беше предпазен от ГЕРБ и Движение за права и свободи, а по-късно ПП-ДБ споделиха, че той е препоръчан за държавното управление точно от ГЕРБ.

По време на изявлението с Кирил Петков водещите от Нова излагат позицията на Стоянов, а единствено два дни по-рано в същата телевизиятой към този момент е дал в детайли, в което насочва рецензии и обвинявания към Петков. Тогава изключително телефонно включване няма.
Включването става само с една имитация от водещите - че от думите на Петков към този момент „ има реакция “.
Когато обаче Петков е посетител в същата телевизия, към този момент има изключително включване от Стоянов. То става единствено с една имитация от водещите - че от думите на Петков към този момент „ има реакция “ и следва включване в ефир. Водещите не питат Петков дали е склонен на това, само че той не възразява.

„ Сигурно имате имитация към нещо от това, което Кирил Петков сподели “, споделя една от водещите, Мирослава Иванова.

Следва замяна на реплики, в които се повтарят тези, които към този момент са изказвани обществено и са повторени по-рано в предаването.

Свободна Европа изпрати въпроси до Нова телевизия за това кой реализира връзката, с цел да се получи включването в ефир, кой взема решението за спиране на плануваната стратегия, дали сходно нещо се уговаря авансово и дали медията прави оценка това като добра журналистическа процедура.

От Нова телевизия дадоха отговор следното:

„ Изясняването на обстоятелства и условия и даването на право на отговор е наложителна журналистическа процедура, към която се придържаме. При опция излагането на другите гледни точки се случва в границите на диалога. Конкретните решения се взимат от изпълнителния продуцент на съответната стратегия “.
„ Няма да завършваме “
Другите две изявленията са от началото на декември по бТВ. Първото е на един от водачите на ПП-ДБ Христо Иванов , а второто е на здравния министър Христо Хинков .

В първото без предизвестие се включи Бойко Борисов, а във второто се включи ръководителят на здравната комисия Костадин Ангелов от ГЕРБ. Отново без предизвестие.

И за двете включвания водещите в студиото попитаха събеседниците си дали са съгласни и те се съгласиха. Преди това водещите в детайли бяха разяснили подтекста и другите позиции на двете страни.

Двете изявленията пристигнаха след сред ПП-ДБ и ГЕРБ, откакто Валентин Димитров от поста му.

12 минути след началото на изявлението на Христо Иванов Борисов взе думата под предлог, че се обажда, „ с цел да поддържа “ изказванията на Иванов. За феновете това не прозвуча като „ право на отговор “ или показване на „ друга позиция ”.

След няколко минути в ефира, в които Бойко Борисов приказва по няколко тематики и сподели неща, които към този момент е изказвал, водещата Цветанка Ризова се опита да прекъсне включването на водача на ГЕРБ, само че той сподели, че „ няма да завършваме “.

Само два дни по-късно в сходна обстановка се озова здравният министър Хинков, този път по време на утринния блок на малкия екран. Неговото изявление беше прекратено от, който също като Борисов сподели неща, които към този момент беше казвал пред други медии. След няколко минути на Ангелов в ефир водещите се учудиха, че той още е онлайн по телефона.
Вие още ли сте на линия проф. Ангелов?
„ Вие още ли сте на линия, проф. Ангелов? “, попита ненадейно една от водещите, Мария Цънцарова.

Българска национална телевизия също не прави изключение от сходно държание. През април, директно след последните парламентарни избори, когато ГЕРБ и ПП-ДБ още бяха съперници и спореха за съставяне на ново държавно управление, за малкия екран.

Тогава, по думите на водещия без предварителна спогодба, в ефир изиска да се включи депутатът Тома Биков от ГЕРБ. Макар, че Атанасов отхвърли на водещия Георги Любенов, Биков въпреки всичко беше позволен да приказва.

Свободна Европа изпрати въпроси до пресцентъра на ГЕРБ, бТВ и Българска национална телевизия, само че до публикуването на материала не получихме отговори.
Има ли проблем
Всички тези изявленията идват на фона на дългогодишните обвинявания към ГЕРБ и Движение за права и свободи за огромно въздействие в медиите, в това число и в трите най-големи малките екрани. Те идват и след десетилетие на срив на България в класациите за независимост на словото, които съответстваха с ръководството на ГЕРБ.

Последният мотив за въпроси по отношение на въздействието на партията на Борисов в медиите, беше избирането на дългогодишния водещ и началник на новините на бТВ Антон Хекимян за в София. Тогава той за няколко дни се трансформира от безпристрастен публицист в острие на политическата партия. Хекимян остана трети на изборите.

През 2019 година Нова телевизия беше купена от предприемача Кирил Домусчиев, който не е крил околните си връзки с Бойко Борисов. Тогава водещи публицисти напуснаха медията или бяха уволнени, а самата договорка стана след.

В Българска национална телевизия с изминал мандат, който преди този момент беше значима част от свързваните със глобения от Съединени американски щати за корупция народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски ТВ7 и Канал 3.

Днес ГЕРБ и Движение за права и свободи са дружно в ръководството с “Продължаваме смяната - Демократична България ” (ПП-ДБ), само че трите партии непрекъснато се конфронтират обществено.

Според доцент Георги Лозанов това размиване оставя доста необятна опцията да се вършат тълкования кой е на власт и кой в съпротива, което затруднява публицистите.

„ Не е като да има едни на власт и едни в съпротива. И в случай че тогава властта е в комфорт, а опозицията в дискомфорт, е ясно, че това са завладени медии ”, споделя той и прибавя, че въпреки и да са на власт - ПП-ДБ нямат задоволително достъп до медиите в ролята си на ръководещи.

Анна Цолова споделя, че обратно във времето водещите по длъжностна характерност са били и създатели в утринните блокове и предаванията, което значи, че те имат последно мнение за всичко в ефира и не могат да бъдат сюрпризирани от нечие включване в него. Днес не е по този начин, установи журналистката. Според нея практиката на сходни включвания няма общо с даването на право на отговор, с което се оправдава, а наподобява на " събеседник по поискване "

„ Даването на право на отговор се желае и се дава по надлежния ред. Това не се случва в границите на минутите, в които се организира изявлението с индивида, който е провокирал възможното искане на някакво право на отговор “, споделя Цолова.

Тя добави, че очевидно ефирът продължава да се господства от гледната точка на ГЕРБ и Движение за права и свободи, показана или от техни политици, или коментатори, които се " водят самостоятелни ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР