Приходите са надценени, приходната част на бюджета не излиза. Дефицитът

...
Приходите са надценени, приходната част на бюджета не излиза. Дефицитът
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Приходите са надценени, дефицитът ще е 5% и край на еврозоната

" Приходите са надценени, приходната част на бюджета не излиза. Дефицитът ще е 5% и завършек на еврозоната ", предвижда пред бТВ някогашният министър на финансите Владислав Горанов във връзка препоръчаните параметри на бюджета от финансовия министър Асен Василев и изискванията на ГЕРБ, с цел да го поддържат.

" Няма механизъм, по който да са сме сигурни, че ще съберем 2,4 милиарда, които са заложени като доходи от таксата върху преноса на съветския газ през България. Имаме една нереалност, която не е несъмнено дали ще постъпи. Ако тези доходи не постъпят в бюджета, те би трябвало да бъдат причислени към разноските ", съобщи Горанов.

" В същото време в плана имаме сбит недостиг за идващите 3 година от 25 милиарда Това са огромни цифри, които могат да се отразят по неподходящ метод на елементарния човек. Ние задлъжняваме. Ако гледаме началото на 2023 година, имаме по-голям дълг, който носи и лихви, които ще се усилят до 2,6 милиарда
Ако се съпоставяме с други страни в Европейски Съюз по дълг като % от Брутният вътрешен продукт, сме на обичайно равнище. Но това не е заслуга на Асен Василев, а е вследствие на дейностите на предходните държавни управления. Това не дава право на Асен Василев да задължи с толкоз доста за толкоз малко време българското общество. Когато си с ниска легитимност от позиция на представителност, би трябвало да си по-предпазлив в уговорките, които поемаш от името на обществото. Трябва да управляваш вярно и внимателно. Ако си с ниска легитимност, нямаш право да задължаваш две генерации напред. По този метод ти не си почтен и със своите политически сътрудници ", разяснява някогашният министър на финансите.

" Основният въпрос е, че изпуснахме едно от дребното постижения в икономическата ни политика през годините – консервативна фискална политика. Основен миг в това може би е политическата рецесия през последните години, в която всеки наддаваше. Ако Асен Василев има тактичност да вкара другите партии като неприятните, а той да е положителният, би трябвало да са доста детски, с цел да му се вържат. Ако това се случи и партиите цопнат в клопката му, ще е неуспех на политическата система. Ако политиците се опитат да изземат функционалността на финансовия министър и да създадат бюджета, това ще е злополука. Правенето на бюджет е територия на Министерството на финансите ", акцентира Горанов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР