Приходите от туризъм в Турция скочиха до рекордните 20,23 млрд.

...
Приходите от туризъм в Турция скочиха до рекордните 20,23 млрд.
Коментари Харесай

Туризмът в Турция процъфтява през третото тримесечие

Приходите от туризъм в Турция скочиха до рекордните 20,23 милиарда щатски $ през третото тримесечие на 2023 година, отбелязвайки нарастване на годишна база с 13,1% по отношение на доходи за 17,88 милиарда $ през същия интервал на предходната година, демонстрират данни на формалната турска статистика.

Цели 83,5% от тези рекордни доходи бяха генерирани от интернационалните туристи, до момента в който 16,5% от турски жители, пребиваващи в чужбина.

Броят на посетителите в Турция също означи постоянен растеж от 6,8% през третото тримесечие, възлизайки на общо 22,43 милиона души, като междинните разноски на екскурзиант се покачиха с 5,9% до 902 $.

Разходите за спорт, обучение и културни действия пък набъбнаха с 33,3%, до момента в който разноските за настаняване означиха нарастване от 26,1%. Освен това разноските за храна и питиета са се нараснали с 24,6%.

За разлика от тях разноските за туристически услуги са намалели с 1,6%.

За първите девет месеца на годината (януари-септември) приходите от туризъм пък са нарастнали с 20,1% до 42,0 милиарда $.

Междувременно комерсиалният недостиг на Турция се сви през септември до най-ниското равнище от две години насам, което съставлява първа индикация за това по какъв начин опитите на новото държавно управление да понижи вноса дават своите плодове.

Търговският недостиг понижа съвсем на половина през септември по отношение на миналата година, достигайки 5 милиарда $ - най-ниското равнище на недостига от октомври 2021 година, съгласно Турския статистически институт. Намаляването на недостига се дължи на спад на вноса с 15%, до момента в който износът се сви с едвам 0,5 на 100.

Новият екип за икономическо ръководство на Турция съобщи, че един от главните му цели е охлаждането на горещото потребителско търсене, което покачва вноса. Данните, оповестени във вторник, акцентират по какъв начин новите ограничения, в това число повишението на лихвените проценти и налозите, стартират да оказва своето въздействие.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР