Приходите на SAP от облачни услуги се увеличават с 30%

...
Приходите на SAP от облачни услуги се увеличават с 30%
Коментари Харесай

Облачният бизнес на SAP отчита двуцифрен ръст на оперативната печалба

Приходите на SAP от облачни услуги се усилват с 30% (МСФО) и с 40% (извън МСФО в непрекъсната валута). Новите облачни абонаменти бележат растеж от 29% при непрекъсната валута в съпоставяне със същото тримесечие на предходната година, което единствено по себе си също е едно от положителните за компанията. Наблюдава се мощно развиване в главното цифрово портфолио с нововъведения с 600 нови клиенти на S/4HANA през второто фискално тримесечие, като общият брой клиенти на S/4HANA сега е близо 9000. Двуцифреният растеж на оперативната облага продължава с покачване от 13% (МСФО) и 12% (извън МСФО в непрекъсната валута). Това са главните заключения от финансовия отчет нa немския софтуерен колос SAP за второто фискално тримесечие на годиата.

“Това тримесечие е показателно за пътя, който сме избрали: бързо прекосяване на компанията в облака със забележителен растеж на облагите и маржовете. Убеден съм, че тази наклонност ще продължи да се развива и точно по тази причина повишихме упованията за 2018 и задачите за 2020 “, разяснява Лука Мучич, основен финансов шеф на компанията.



“Четвъртото потомство приложения за бизнеса направи огромна крачка напред със C/4HANA. Клиентите на SAP най-накрая имат опция да концентрират бизнеса си върху даване на персонализирано преживяване на техните клиенти. Интелигентното дружество е най-хубавият метод за свързване на обособените звена в един раздробен бизнес и даже повече, а изпълнителните шефове получават един единствен аспект за всеки клиент. SAP се придържа към изчистена тактика, която през второто тримесечие към този момент е припозната от клиентите и ние усилваме управлението, като сигнал, че е почнала нова вълна на напредък “, декларира от своя страна Бил МакДърмот, основен изпълнителен шеф на софтуерния интегратор.

Финансови акценти

Според отчета новите облачни услуги[1] на немската компания се усилват с 24% (29% при непрекъсната валута) и доближават 421 млн. евро, а приходите от облачни абонаменти и поддръжка са се нараснали с 30% в съпоставяне със същия интервал миналата година, като доближават 1,21 милиарда (МСФО) и с 40% (извън МСФО при непрекъсната валута).[2] Приходите от програмен продукт понижават с 9% в съпоставяне със същия интервал миналата година до 996 млн. евро (МСФО) и с 5% (извън МСФО при непрекъсната валута). Новите поръчки за облачни и софтуерни лицензи[3] нарастват с 12% при непрекъсната валута спрямо второто тримесечие на миналата година. Приходите от облачни услуги и програмен продукт нарастват с 4% до 4,94 милиарда евро (МСФО) и с 10% (извън МСФО при непрекъсната валута). Общите доходи нарастват с 4% спрямо миналата година и доближават до 6 милиарда

Бързо разрастващият се заоблачен бизнес на SAP, наред със солидния растеж на приходите от поддръжка, не престават да усилват каузи на по-предвидимите приходи. Общите доходи от облачни абонаменти, програмен продукт и поддръжка, като % от общите доходи, нарастват с 2 процентни пункта до 66% спрямо второто тримесечие на миналата година.

Оперативната облага на немския софтуерен колос също нараства с 13% и на годишна база стига 1,04 милиарда евро (МСФО) и с 12% (извън МСФО при непрекъсната валута). Приходите на акция нарастват с 8% до 0,60 евро (МСФО) и с 5% до 0,98 евро (извън МСФО при непрекъсната валута).

Оперативният паричен поток на компанията за първите 6 месеца е бил 2,99 милиарда евро, което е спад с 15% спрямо миналата година, само че той се дължи главно на синхронизиране на обезщетителните заплащания, основани на акции, по-високите данъчни и осигурителни вноски и измененията във валутните курсове. Свободният паричен поток е намалял с 25% спрямо миналата година до 2,17 милиарда евро, основно заради по-високите CapEx разноски за 2018. В края на второто тримесечие чистата ликвидност на SAP е 2,97 милиарда евро.

Регионално показване

В района на ЕМЕА SAP записва съществени резултати, като приходите от облачни услуги и програмен продукт са се нараснали с 10% (МФСО) и с 12% (извън МФСО при непрекъсната валута). Приходите от облачни абонаменти и поддръжка стават все по значими, като са нарастнали с 40% (МФСО) и с 46% (извън МФСО при непрекъсната валута). Водещи пазари са Германия и Англия.

В допълнение, SAP бележи сериозен двуцифрен растеж в приходите от програмен продукт във Англия и Средния Изток, а Германия отбелязва следващо мощно тримесечие в приходите от програмен продукт със стабилен едноцифрен растеж.

Компанията има съществено показване и в региона на Южна и Северна Америка, съчетано със съществени промени във валутните курсове. Приходите от облачни услуги и програмен продукт понижават с 3% (МФСО) и се усилват с 8% (извън МФСО при непрекъсната валута). Приходите от облачни абонаменти и поддръжка се усилват с 24% (МФСО) и с 35% (извън МФСО при непрекъсната валута), като водеща позиция заема Бразилия.

Компанията се радва на мощно показване и в Азиатско-тихоокеанския район и Япония. Там приходите от облачни услуги и програмен продукт нарастват с 4% (МФСО) и с 11% (извън МФСО при непрекъсната валута). Приходите от облачни абонаменти и поддръжка бележат извънреден растеж от 42% (МФСО) и 52% (извън МФСО при непрекъсната валута), като водещи са Китай и Япония.

Впечатляващи представяния при приходите от програмен продукт през това тримесечие има в Австралия, Китай и Индия, където е регистриран двуцифрен растеж.



Бизнес прогноза за 2018 и упования за 2020

Добрите резултати предстоящо покачват и бизнес упованията за 2018 година Затова и SAP си слагат няколко съществени цели - приходите от облачни абонаменти и поддръжка отвън МСФО да бъдат в диапазона 5.050–5.200 милиарда евро в непрекъсната валута (2017: 3.77 милиарда евро) – нарастване от 34% – 38% в непрекъсната валута; приходите от програмен продукт и облачни решения отвън МСФО да бъдат в границите на 2.025–21.250 милиарда евро в непрекъсната валута (2017: 19.55 милиарда евро) – нарастване от 7.5% – 8.5% в непрекъсната валута; общите доходи отвън МСФО да бъдат в границите на 24.975–25.300 милиарда евро в непрекъсната валута (2017: 23.46 милиарда евро) – нарастване от 6% – 7.5% в непрекъсната валута; годишната оперативна облага отвън МСФО да бъде в границите на 7.400–7.500 милиарда евро в непрекъсната валута (2017: 6.77 милиарда евро) – нарастване от 9% – 11.0% в непрекъсната валута.

На фона на повишените упования за 2018 година, компанията трансформира и някои параметри на своите цели за 2020 година През 2020 година да вземем за пример SAP чакат приходите от облачни абонаменти и поддръжка отвън МФСО да бъдат в диапазона 8.2 до 8.7 милиарда Евро, при 8.0 – 8.5 милиарда евро преди доклада за второто тримесечие. Други бизнес упования остават същите - 28-29 милиарда евро общ доход отвън МФСО; 5-9.0 милиарда евро оперативна облага отвън МФСО; делът на предвидимите приходи (определен като общия доход от облачни абонаменти и поддръжка, включително доходи от софтуерна поддръжка) да варира от 70% до 75%.

[1] Новите поръчки за облачни услуги обгръщат всички регистрации в границите на избран интервал, които се чака да бъдат класифицирани като доходи от облачни абонаменти и поддръжка, и резултати от покупки от нови клиенти, и от спомагателни покупки от съществуващи клиенти. Следователно, не се включват поръчки за възобновяване на съществуващи контракти. Стойността на регистрацията би трябвало да бъде избрана в контракт. Следователно, заради естеството си на такси за заплащане, таксите за транзакции в бизнес мрежи, които не включват контрактувано минимално ползване, не се отразяват в регистъра на тази метрика (напр. таксите, основани на транзакции при SAP Ariba и SAP Fieldglass). Сумите, включени в метриката, са на годишна база.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР