Пригответе се да впрегнете цялата си сръчност и фантазия, за

...
Пригответе се да впрегнете цялата си сръчност и фантазия, за
Коментари Харесай

Фъстъчена торта с шоколадови орнаменти

Пригответе се да впрегнете цялата си умелост и фикция, с цел да се насладите на този приказен резултат

Необходими Продукти

Пандишпанови платки с фъстъчени ядки


● яйца - 8 бр.
● захар - 192 г
● брашно - 128 г
● фъстъци - 80 г печени, обелени и ситно смляни

Захарен сироп


● захар - 300 г (150 г се карамелизира )
● вода - 400 мл
● ванилия - 2 бр.

Крем карамелен Роял


● прясно мляко - 300 мл
● захар - 200 г за карамела (разрежда се с 100 мл вода)
● захар - 160 г за млякото
● белтъци - 3 бр.
● ванилия
● масло - 300 г

За паниране


● фъстъци - 400 г (изпечени, обелени, едро нарязани )

Шоколадови орнаменти


● шоколадов кувертюр - 100 г кафяв

За поръсване


● пудра захар - 50 г

Начин на подготвяне

1. Приготвяне на пандишпанов блат с фъстъчени ядки

Върху 4 листа хартия слагане всяка на табла (тава) - противоположната ѝ страна се обрисува по един кръг с тортена форма, изсипва се готовото тесто на 4 равни елементи. С помощта на сладкарски нож тестото се разстила върху кръга, като се изпълва целия диаметър върху кръга и се излиза от него малко. Готовите платки се пекат при 220 градуса за 8 минути до порозовяване и пружиниране. Изваждат се, подреждат се върху чиста завивка една върху друга с хартията нагоре. Така се оставят, с цел да се охладят.

2. Приготвяне на захарен сироп

150 г от захарта се карамелизира до ярко бежов цвят, карамелът се разрежда с избраното количество вода, прибавя се останалата захар (150 г) и се вари до цялостно стопяване на карамела и захарта. След изстудяване се ароматизира.

3. Приготвяне на крем Роял

200 г от захарта се карамелизира до ярко бежов цвят, разрежда се с 150 мл вода и се нагрява постепенно до цялостното разтопяване на карамела и приемане на артикул, наподобяващ на гъстотата на пчелен мед. Млякото, останалата захар и белтъците се смесват и се нагряват при непрестанно интензивно бъркане, до момента в който сместа се надигне. Снема се от огъня, прецежда се, и се охлажда на студена водна баня с температурата на студената вода.

Отделно се разрушава размекнатото или темперирано краве масло с миксер до побеляване и увеличение на размера 2-3 пъти. Към него при непрестанно разтрошаване с миксер се прибавят поредно двете смеси на дребни елементи, с цел да не се пресече маслото. Готовият крем се ароматизира, заглежда се и се разделя на 4 равни елементи.

4. Оформяне

а) трампиране и зафилване на платките с крем в обща основа - изстудяване.

Всички платки се освобождават от хартията и се изрязват с тортена форма. Избира се най - хубавата платка и се слага на дъното на тортата с лицето нагоре. Сиропира се, намазва се с 1/4 от крема. Поставя се втората с основата нагоре, трампира се, намазва се с 2/4 крем. Върху крема се слагат 3 и 4 платка с основата нагоре. Третата платка се трампира и върху нея се поставя крем, а четвъртата единствено се трампира, без да се поставя крем, и по този начин тортената форма е цялостна и основата е подготвена. Поставяне тортата в кръгла тава и изстудяване за няколко часа;

б) изваждане на тортата от формата, превръщане на тортата, тъй че основата да стане лице. Заглаждане повърхността и странично на тортата с половината от останалия от 1/4 крем - паниране напълно на тортата с авансово квалифицираните ядки;

в) слагане на картонено кръгло картонче, поръсване с пудрата захар със решето по ръба на картончето, премахване на шаблона;

г) шприцоване на крем на 5 (7) места върху завършената елипса на 5 (7) рози като дъга - закрепване на шоколадовите орнаменти върху розите 5 (7).

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР