Приетият по-рано днес изглежда хвана неподготвени властта и самите депутати.

...
Приетият по-рано днес изглежда хвана неподготвени властта и самите депутати.
Коментари Харесай

Обърка ли се парламентът с мораториума |

Приетият по-рано през днешния ден наподобява хвана неподготвени властта и самите депутати. Тя провокира куп въпроси, на които към този час няма отговор - като например какви са цените, които мораториумът фиксира. Възникна и въпросът неточност ли е датата, към която цените ще бъдат обвързани - 1 януари 2021 година

Предложението бе подкрепено от депутати от всички парламентарни групи, без Движение за права и свободи, които не гласоподаваха.

Решението да се наложи мораториум върху цените на ток, вода и парно бе гласувано в пленарната зала по предложение на народния представител от ГЕРБ Десислава Атанасова по време на спор, в който трябваше да се реши дали да бъде основана краткотрайна експертна комисия за енергийната рецесия. Предложението на Атанасова получи 186 гласа " за ", което значи, че немалка част от ръководещата коалиция го е подкрепила. В същото време, в залата липсваше спор всъщност - не бяха прочетени съответните цени, към които да бъдат обвързани сегашните. Предложението на Атанасова е за изходна точка да бъдат взети цените отпреди година (1.01.21 г.).

Малко след гласуването Демократична България първи изразиха подозрение, че в залата може и да е била позволена неточност. Според депутата Ивайло Мирчев датата занапред ще се посочи, " защото е допустимо да е зародила неточност у сътрудниците от ГЕРБ ". На въпрос коя е вярната дата (съмненията са дали се има поради 1 януари 2022 година - б.р.), той отговори: " Това ще го уточнят тези, които са го предложили. "

Междувременно ГЕРБ не дават знак, че сбъркали датата. Техният пиар в коридорите на Народното събрание уточни пред публицисти коя цена визират - от 87 лв. за киловатчас за тока.

Първото публично изявление на началника на кабинета на премиера - Лена Бориславова - обаче затвърди усещането, че мораториумът няма да се случи във типа, в който бе гласуван в пленарна зала. Бориславова назова мораториума " смислово несъгласие " и уточни, че новосъздадената през днешния ден парламентарна комисия по енергийната рецесия ще реши дали не се постанова това решение да бъде прегласувано. Според Бориславова текстът за мораториумът не е бил импортиран авансово и не е разискван на експертно равнище. " Ние от новата коалиция заставаме на позицията, че не би трябвало по този метод некадърно, въпреки и от опитна съпротива, да бъдат налагани ограничения, които да доведат по по-голям безпорядък в обществото ", сподели тя. И добави, че се надява ГЕРБ да са създали предварителна финансова оценка на това, което оферират. По думите ѝ новата краткотрайна експертна комисия ще разиска два разновидността за справяне с енергийната рецесия – за 3 месеца да бъдат лимитирани пълномощията на КЕВР (комисията, която утвърждава цените на енергийния пазар – б.р.) или законодателни промени в Закона за енергетиката.

Бориславова акцентира, че отговорност на парламентарните групи от обединението за гласоподаване на противоречивия мораториум няма да бъде търсена, защото народните представители са свободни да гласоподават какво решат.

След новината за мораториума КЕВР анулира плануваното си за през днешния ден съвещание. На него трябваше да бъдат разисквани новите цени на тока и парното от 1 януари 2022 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР