Приетите промени в Закона за здравето ощетяват хората с редки

...
Приетите промени в Закона за здравето ощетяват хората с редки
Коментари Харесай

Хората с редки заболявания продължават да плащат за лечение

Приетите промени в Закона за здравето ощетяват хората с редки болести, които са над 18-годишна възраст. Това е мнението на с дружение " Мостове ".

Приетите промени в закона касаят хора с редки болести, които са под 18-годишна възраст . Гласувано е тяхното лекуване да се покрие напълно и след навършване на пълноправие. На тези критерии дават отговор 25 индивида за цяла страна.

Но не се включват хората, които са развили редки болести след навършени 18 години.

По този метод всички пълнолетни пациенти, включително и тези с редки форми на чести социалнозначими заболявания, на които се постанова да им се приложи така наречен " оф лейбъл " терапия или се нуждаят от медикаменти, които не са в обсега на пакета здравни услуги, покриван от постоянното здравно обезпечаване, остават без опция лекуването им да се покрива от НЗОК.

От сдружението разясняват, че това освен лишава пациентите от достъп до най-хубавата здравна грижа за тях, само че и изрично слага в риск здравето и живота им.

Те считат, че измененията в Закона за здравето би трябвало да се създадат " по този начин, че всички услуги, които се покриват посредством средства от държавния бюджет за децата до 18 година, да се покриват и за пълнолетните лица над 18 година , без значение по кое време е зародило болестта им ".
 НЗОК заплаща медикаментите за редки заболявания и след пълноправие
НЗОК заплаща медикаментите за редки заболявания и след пълноправие

Медикаментите ще се покриват и след навършване на 18 години
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР