Приемът на фибри е тема, която най-често се споменава във

...
Приемът на фибри е тема, която най-често се споменава във
Коментари Харесай

Редовен стомах, храносмилане и имунна система - какво правят фибрите?

Приемът на фибри е тематика, която най-често се загатва във връзка със здравето на червата. Въпреки че фибрите са от значително значение за храносмилателната система и цялостното богатство, множеството хора не доближават целесъобразните дневни количества – 25 г за дами и 38 г за мъже. По-долу преглеждаме света на диетичните фибри и каква е тяхната функционалност за човешкия организъм.

Фибри: що е то?

Какво съставляват диетичните фибри?

Фибрите са тип сложни въглехидрати, които минават през стомашно-чревния тракт съвсем или напълно неразградени. Фибрите, още известни като влакнини, са баластни субстанции, които се съдържат единствено в растителните храни. Богати на фибри са моркови, малини, чушки, леща, фасул, нахут, бадеми, портокали, овесени ядки, пълнозърнест самун и още.

Разтворими и неразтворими фибри

Фибрите се разделят на два типа: разтворими и неразтворими . Разтворимите фибри се разтварят във вода и образуват гелообразно вещество, което оказва помощ за понижаване на равнищата на холестерола в кръвта. Неразтворимите фибри, въпреки това, прибавят размер към изпражненията и оказват помощ на храната да премине по-бързо през стомаха и червата. И двата типа фибри спомагат за извеждането на токсините от тялото и поддържат цялостното храносмилателно здраве.

Как тъкмо работят?

Диетичните фибри служат като пребиотици, подхранвайки здравите бактерии в червата ни. Но по какъв начин протича този развой?

Фибрите обезпечават храна на милионите потребни бактерии, живеещи в нашите вътрешности. Тези бактерии от своя страна трансформират фибрите в късоверижни мастни киселини като ацетат, пропионат и бутират, които служат като енергийни източници за тялото и имат разнообразни позитивни резултати върху здравето, в това число понижаване на тежестта и холестерола.

Защо са значими? Подпомагат храносмилането : Влакнините оказват помощ за контролиране на храносмилането, като подкрепят постоянното придвижване на червата и предотвратяват развиването на запек. Помагат за надзор на тежестта : Фибрите усилват възприятието за задоволеност и по този метод улесняват контрола над апетита и отслабването. Намаляват риска от хронични заболявания : Диетичните фибри могат да понижат риска от развиване на сърдечно-съдови болести и диабет посредством контролиране на холестерола и кръвната захар. Поддържат здравословната чревна флора : Като пребиотици, влакнините хранят потребните бактерии в червата, които от своя страна подкрепят имунната система. Подобряват общото здраве на организма : Фбрите са основен съставен елемент за общото богатство, като подкрепят изхвърлянето на отрови от организма и могат да улеснят усвояването на някои витамини и минерали.

Фибрите и приложението им при храносмилателни разстройства

Храносмилателните разстройства засягат милиони хора по света. Добрата вест е, че диетичните фибри могат да бъдат част от решението на сходни проблеми:

Синдром на раздразненото черво (СРЧ) : Влакнините могат да улеснят признаците на СРЧ, като контролират придвижването на червата и понижават болките. Тук е значимо за споменем, че изборът на верния вид нишки е от значително значение. Разтворимите фибри са изключително потребни при синдром на раздразнените вътрешности, защото предизвикват постоянното изхождане без свръхстимулиране на червата. Храни с високо наличие на разтворими фибри са ленено семе, фасул, овесени ядки, ябълки, броколи, круши, смокини, авокадо . Запек : Увеличаването на фибрите в хранителния режим може да помогне за стимулиране на постоянното придвижване на червата и да облекчи запека. Дивертикулит : Влакнините оказват помощ за омекотяване на изпражненията и понижават напрежението в храносмилателната система, което може да предотврати или облекчи това мъчително положение. Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГРБ) : Фибрите оказват помощ в ръководството на положението посредством стабилизиране на киселинността в стомаха и понижаване на рефлукса. Предпазване на чревната микрофлора : Влакнините поддържат здравословен баланс на бактериите в червата, което може да предотврати голям брой храносмилателни проблеми.

Управление на тежестта

В ерата на модерните диети и бързите решения диетичните фибри оферират научно аргументиран метод за ръководство на тежестта. Нека разберем по какъв начин:

Намаляват глада : Храните, богати на фибри, са в пъти по-засищащи. При консумация фибрите всмукват вода и се уголемяват в стомаха, като заемат повече място и усилват чувството за задоволеност. Това може да продължи няколко часа, намалявайки желанието за лека закуска сред храненията. Ролята на хормоните : Фибрите забавят процеса на храносмилане, което води до по-контролирано освобождение на глюкоза в кръвта. Това от своя страна контролира равнищата на инсулин и потиска хормона на глада, наименуван грелин, като оказва помощ за управление на апетита. Ниска калорийност : Храните с високо наличие на фибри нормално съдържат по-малко калории за същия размер храна. Това значи, че можете да приемате приемлива храна, без да се претоварвате с калории, и по този метод да подпомогнете загубата на ненужно тегло. Включете храни, богати на разтворими фибри, като овесени ядки, фасул, ябълки и моркови, в храната си. Те образуват гелообразно вещество в стомаха, което още веднъж удължава чувството за задоволеност. Насърчаване на метаболизма на мазнините : Някои проучвания демонстрират, че фибрите могат също по този начин да усилят способността на тялото да изгаря мазнините, подкрепяйки напъните за намаляване още повече.

Добра концепция е последователно да увеличите приема на фибри в диетата си, като включите плодове и пълнозърнести храни. От значение е и да се одобряват доста течности, защото фибрите всмукват вода, което спомага за успеваемостта им в регулирането на тежестта.

Бактерии, фибри и имунната система

Връзката сред имунната система и червата е завладяваща тематика за доста експерти и учени заради комплицираното взаимоотношение сред диетата, бактериите и защитните сили на тялото. В червата живеят голямо количество микроорганизми, в това число бактерии, които играят решаваща роля за имунната система, като ѝ оказват помощ да разпознава нездравословните нашественици и да предотвратява болести. Чревната флора комуникира с имунните кафези, ръководейки тяхната функционалност и осигурявайки верен имунен отговор. Когато се приказва за червата обаче, постоянно фокусът е върху пробиотиците и „ положителните “ бактерии, а фибрите остават на назад във времето.

Най-просто казано, фибрите хранят потребните бактерии в червата и подкрепят тяхната функционалност , като този метод те са тясно свързани със способността на тялото да се бори с евентуални болести. Самите чревни бактерии не могат да действат вярно без съществуването на фибри.

Те разрешават на бактериите в червата да създават късоверижни мастни киселини, които имат директни имунорегулиращи резултати. Дисбалансът в тези бактерии може да наруши връзката с имунните кафези (над 70% от тях се намират в червата), което може да докара до възпалителни и автоимунни положения.

Правилният баланс на чревната микрофлора също по този начин улеснява усвояването на хранителни субстанции. Това разрешава на организма да извлича оптималното количество витамини и минерали от храната и надлежно да е по-защитен от инфекции и болести.

Профилактика на червата

Първата стъпка към здрави вътрешности и мощна имунна система е диетата. Приемът на храни с високо наличие на добавена захар, тестени и сладкарски произведения, газирани питиета и алкохол не са удобни за салдото в червата ни. Ферментирали храни като кисело мляко, кефир, ферментирали зеленчуци и кисело зеле са богати на пробиотици и се отразяват добре на стомашното здраве. Съчетаването им с храни, богати на фибри, като пълнозърнести храни, плодове и листни зеленчуци, може доста да ускори имунната функционалност и да усъвършенства положението на храносмилателната система.

Чудесен вид е и приемът на профилирани хранителни добавки като B-protekt. Добавката съдържа най-хубавото от двата свята – фибри (пребиотици) и пробиотици, които в композиция се назовават синбиотик. B-protekt съдържа неповторимата композиция от 5 варианта пробиотични бактерии и пребиотиците инулин и пектин, които основават подобаваща среда за развиването на потребните бактерии в червата. Продуктът съдържа и селектирани витамини в оптимални дози, имащи удобен резултат върху чревния имунитет.

Няма подозрение, че диетичните фибри са основни за здравето на червата, ръководството на тежестта и положението на имунната система. Поради тази причина е значимо в диетата да са включени пълнозърнести храни, зеленчуци и сезонни плодове. Напомняме, че приемът на задоволително вода оказва помощ на фибрите да работят по-ефективно, поддържайки храносмилането и цялостното здраве. А за профилактика и облекчение на някои храносмилателни дискомфорти – ефикасни синбиотици като B-protekt са до Вас по пътя към по-доброто здраве.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР