Приемането само на една шепа ядки дневно може значително да

...
Приемането само на една шепа ядки дневно може значително да
Коментари Харесай

Учени: Шепа ядки дневно пази от ранна смърт

Приемането единствено на една шепа ядки на ден може доста да понижи риска от ранна гибел, настояват учени от университета в Маастрихт, които са провели огромно изследване.

Повече от десетилетие холандските учени са изследвали въздействието, което ежедневното приемане на ядки има върху човешкия организъм. Те са следили здравето на близо 120 000 доброволци на възраст от 55 до 69 години.

Резултатите от изследването изрично посочили, че при тези, които приемали най-малко по 10 г ядки дневно, рискът от преждевременна гибел се е редуцирал с близо 23 %, осведоми BBC.

Според експертите постоянната консумация на ядки е отслабила риска от нервнодегенеративни болести с удивителните 45 %.

Оказва се също, че ядките понижават риска от респираторни болести с 39 %. При хората, които употребяват ядки всеки ден, рискът от развиване на диабет е с до 30 % по-нисък спрямо тези, които ги заобикалят.

Учените поучават всички да включат в ежедневното си меня най-малко по 100 г ядки без значение от типа им. Доказано е, че те са богати на витамини, фибри, антиоксиданти и други биоактивни съставни елементи.

След като в продължени на доста години ядките бяха ограничавани и даже изключвани от менюто ни от всякакви самозвани диетолози и експерти по хранене поради съдържащите се в тях мазнини и калоричността им, в този момент те са на път да бъдат оправдани.

Освен скъп източник на нутриенти, те са незаменима част от хранителния режим на вегетарианци и вегани, тъй като могат в огромна степен да заместят месото на трапезата им.

 Лешници

Как тъкмо ще консумирате ядките – в сурово състоняие или печени, е въпрос на персонален избор, настояват експертите. Според тях и двата разновидността имат своите преимущества и дефекти, тъй че всеки би трябвало самичък да реши кое е по-добре за него.

Печените ядки резервират значително скъпите хранителни субстанции, само че съдържат спомагателни количества лой и сол, които могат да доведат до повишение на холестерола или задържане на вода.

Друг евентуален минус е наличието на акриламид, който е второстепенен артикул на аспарагиновата киселина, и се образува главно при печенето на бадеми и лешници. Акриламидът работи като невротоксин, има канцерогенно деяние и може да докара до промени в хромозомите.

От друга страна, суровите ядки, които не са авансово изкиснати във вода или изсушени, също могат да се окажат рискови за здравето. Те може да съдържат фитинова киселина, ензими и други субстанции като естествена отбрана от изяждане от инсекти.

Фитиновата киселина има свойството да блокира усвояването на значими микроелементи като калций, магнезий, желязо и цинк.

В редки случаи серовите ядки могат да съдържат бактерии като салмонела, както и алфатоксини. Дори и минималната термична обработка отстранява бактериите на салмонелата, а печенето може да в профил до 50 % от афлатоксините.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР